Francis H. Arnold och SpinChem
Nobelpristagaren Francis H. Arnold och hennes forskarteam använder en roterande bäddreaktor från Umeåföretaget SpinChem. Bilden är ett montage. Foto: Caltech/SpinChem

Nobelpristagare använder Spinchems produkt

Frances H. Arnold är den femte kvinnan att få Nobelpriset i kemi. Mer okänt är att hennes forskarteam är kunder till Umeåföretaget Spinchem.

När Kungliga vetenskapsakademin presenterade 2018 års Nobelpris i Kemi stod de klart att en av pristagarna var Frances H. Arnold för riktad evolution av enzymer. Detta är en mycket viktig och miljövänligt framsteg när det gäller framställande av läkemedel, finkemikalier och biobränsle. Hon är endast den femte kvinnan som tar emot nobelpriset i kemi.

SpinChem är ett privatägt företag i Umeå som utvecklar innovativa roterande bäddreaktorer (RBR) för syntes, tillverkning och upprening till kemisk och bioteknisk industri. Bolaget erbjuder lösningar i skala från laboratorier till produktion till kunder över hela världen. Tekniken för RBR är utvecklad i Umeå och skyddas av omfattande patent.

En av bolagets kunder är nobelpristagaren och hennes forskarteam som har köpt en RBR. SpinChem skriver på sin hemsida att de är stolta över att ha Francis H. Arnold som kund och hoppas att bäddreaktorn kommer vara användbar i den fortsatta forskningen kring modifierade biokatalysatorer.

SpinChem grundades för 11 års sedan och har under åren fått stöd från EEN-kontoret på Uminova Innovation med företagets internationaliseringsarbete.


Text av: Linus Stark

Fotograf: California Institute of Technology/SpinChem

Publicerad: 9 oktober, 2018Dela artikel:

Text av:

Fotograf:

Publicerad:

Facebook

Linus Stark

California Institute of Technology/SpinChem

9 oktober, 2018