Umeåföretag på Nordic game
Spelutvecklare och designers från Umeå på plats under Nordic Game. Bakre raden: Matti Larsson, Zordix, Fredrik Johansson, Pontus Bengtsson, Erik Benerdal, Patrik Knutsson, alla Level Eight, Benjamin Nauck, Peter Sundqvist, båda Turborilla. Främre raden: Johnny Edström, Rickard Jäger, båda Level Eight, Tobias Andersson, Turborilla, Johan Westin, Johan Wallberg, båda Level Eight.

Nordic Game lockar spelutvecklare från Umeå

När Nordic Game arrangeras 21-23 maj i Malmö finns flera spelföretag från Umeå på plats. Knyta kontakter, hitta investerare och lära mer om tekniktrender står på schemat för deltagarna

Level Eight,
Turborilla
och
Zordix
är tre Umeåföretag som alla satsar på att vara med på den stora nordiska spelkonferensen som i år firar 10-årsjubileum. Utställningar, föreläsningar, nätverksbyggande i form av en så kallad Pitch and Match och Unity Workshop är några av programpunkterna som de omkring 2000 deltagarna kan välja mellan.

Knyta kontakter

Matti Larsson, vd och grundare av Zordix som utvecklar Nintendo-spel, kommer till Nordic Game främst för att knyta kontakter och bygga ut sitt nätverk.

– Jag brukar aldrig gå på föredrag på mässorna. För mig är det viktiga att knyta kontakter inför framtiden för att kunna utveckla företaget, förklarar Matti Larsson.

Framför sig har han en papperskopia med ett två dagars fullbokat schema då han kommer att sitta instängd i ett bås eller springa mellan olika bord för att möta investerare, förläggare och andra utvecklare. Träffarna går under rubriken Pitch & Match och arrangeras som ett sidospår under hela konferensen. För Matti Larsson innebär det närmare 20 möten som han ska hinna med.

Ett av tio blir av

– Men av tio möten är det kanske bara ett som det blir något av. Det är lite som att snurra ett rouletthjul och se var kulan landar och vem man knyter fortsatt kontakt med.

– Att ha ett mötessystem på det här sättet är fantastiskt bra och jag är mycket glad att de har lagt in det under konferensen, fortsätter Matti Larsson.

Vid tidigare konferenser har Matti alltid sett till så att ett av mötena är med Nintendo, så också denna gång, vilket kan ses som en självklarhet för Zordix som utvecklar spel för just Nintendo-plattformar.

Ett annat större företag som Matti kommer att träffa är Amazon som har intressanta egna distributionskanaler.

Bettingspel

– Jag kommer också att träffa Cashplay som gör bettingspel. På samma sätt som du kan betta på hästar så ska du också kunna betta på spelande och dina egna matcher i onlinespel, förklarar Matti Larsson.

Att olika former av betting kommer in i spelandet är en tydlig trend, och Matti avslöjar att han blivit uppvaktad av fler som vill sälja in system för detta.

– Någon kommer snart att göra ett tillräckligt bra spel för att det här kommer att lyckas, garanterat inom två år, men vilka det blir som lyckas är svårt, ja, omöjligt att säga, menar Matti Larsson.

– Men om inte annat så är det roligt att ha varit med i den processen för att se om det här är något för oss.

Framgång med motocross-spel

Till Nordic Game har även Turborilla kommit med tre anställda på plats.

– Senaste svängen vi gjorde till GDC (Game Developers Conference) i San Fransisco gav en hel del kontakter. Här har vi aldrig varit förut men det är helt klart värt att fara hit och se vad det kan ge, säger Tobias Andersson, vd och grundare av Turborilla.

25:a i USA

Turborilla har haft enorma framgångar med sitt spel Mad Skills Motocross som när detta skrivs ligger 25:a i USA av alla nedladdade appar alla kategorier.

– Vi gjorde en uppdatering nyligen av spelet och Apple gillade vad de såg så de gjorde en veckas feature på oss, berättar Tobias Andersson.

Att bli featurespel hos Apple är stort och innebär att spelet särskilt lyfts fram på App Store med en rekommendation att hämta hem det, vilket genast syns i att antalet användare rusar uppåt.

– Det ger kontakter att vara här. Jag förväntar mig särskilt att möta upp en person som jag träffade i San Fransisco för att prata om en lansering i Asien, avslöjar Tobias Andersson.

Alla från Level Eight deltar

– I år är det första gången som vi åker ner allihop, säger Johan Westin, game director på Level Eight. Hemma i Umeå har man för några dagar stängt hela kontoret för att istället delta på Nordic Game.

– Det här blir en form av teambildning. Det är viktigt för oss att få se vad andra inom branschen gör. Vi skapar oss en bättre bild av industrin och samtidigt ger det fortbildning med alla föreläsningar, fortsätter Johan Westin.

Text och foto: Mikael Hansson