Dohi i VK

Nordsken lyckad spelfestival i Skellefteå

Nästan 1000 personer deltog i helgen under Nordsken, Skellefteås nya festival för datorspel och sällskapsspel.

Turneringar i Counter-Strike, Settlers of Catan, och Magic the Gathering avlöste varandra under festivalen, men också föreläsningar om datorspelandet idag.

– Det känns väldigt skönt att ha bevisat att det finns ett intresse för den sortens evenemang här i Skellefteå, säger Nordskens projektledare  Patrik Larsson till
Norran, och berättar att man redan till hösten satsar på en ny spelfestival. För att visa vad som hände under helgen har man också lagt upp en mängd
vimmelbilder på Facebook.

Norran TV var på plats med ett filmteam bland deltagarna och intervjuade bland annat Robin Dybro, som erkänner att han är lite trött efter ett antal timmar på festivalen.

– Det får inte vara så mycket sömn, då missar man det roliga.
Se hela klippet här.

Spelandet stod självfallet i centrum under Nordsken men arrangörerna bjöd även på föreläsningar. En föreläsning om ”spelens påstådda farlighet” hölls av Teddy Winroth, beteendevetare med en masterexamen i psykologi som för närvarande läser psykologiprogrammet vid Umeå universitet. Winroth gick igenom vilka fakta som kommit fram under studier av spelandet och vad man kan säga om deras påverkan.

– De anmälda våldsbrotten i Sverige har ökat sedan 60-talet, fram till och med 90-talet, men sedan har de anmälda våldsbrotten legat stadigt i 20 år ungefär, menar Teddy Winroth.

De har alltså inte blivit värre i samhället, menar Winroth, och pekar även på att det dödliga våldet i Sverige har sjunkit under de senaste decennierna om man tar hänsyn till det ökande antalet invånare. Winroth menar även att äldre tiders samhällen i Sverige var mycket våldsamt på många sätt. Dessa fakta som han visar upp ställer han mot den senare tidens ökande datorspelande och menar att det inte går att hävda att vi fått ett mer våldsamt samhälle kopplat till spelandet.

Filmen ovan visar del 1 av Teddy Winroths föreläsning. Se även
del 2
och
del 3.

Nordsken arrangeras av ideella föreningar helt utan vinstsyfte, föreningarna som ligger bakom är
Lan I Staan, Gimlis Galningar samt Shimbukan Skellefteå Budoklubb.

Text: Mikael Hansson