Lina Andersson, grundare av Once Upon, fotoboksbolag som knoppas av från North Kingdom.
Lina Andersson, grundare av Once Upon, fotoboksbolag som knoppas av från North Kingdom.

North Kingdom knoppar av fotoboksbolag

Det var på North Kingdom startup-bolaget Once Upon föddes. Med fem miljoner kronor i investering ska bolaget nu stå på egna ben.

– Vi har fått en fantastisk start, inte minst i Tyskland där vi redan har tusentals användare. Nu kommer vi att köra ännu hårdare. Tanken är att erövra fotoboksmarknaden i Europa och bli den självklara plattformen för minnen, säger Lina Andersson, vd och grundare till bolaget från Skellefteå.

Affärsidén bygger på en app där privatpersoner på ett enkelt sätt, direkt i mobilen och lite i taget, kan bygga en fotobok av sina egna bilder för att sedan beställa hem boken i fysisk form.

– Nu står vi på egna ben och det känns superroligt. Once Upon är bara i sin linda än och vi har massor av planer på hur vi ska utveckla appen framöver för att bli ännu mer unika än vad vi redan är, säger vd Lina Andersson.

Hittills har fokus legat på framför allt svenska och tyska marknaden.

– Vi fortsätter att rikta oss mot båda länderna, men det är en digital produkt så hela världen ligger framför våra fötter, säger hon.

Det är ett konsortium lett av Partnerinvest Norr och Treac-koncernen från Skellefteå som satsar fem miljoner kronor i bolaget.

– Det är en jättespännande tid vi går in i där mycket händer på den digitala marknaden och där utrymmet för nytänkande är stort. Vi tror att den här produkten har en jättepotential på marknaden då den fyller ett hål som finns, säger Lena Fridlund Forsgren, Investment Manager på Partnerinvest.

David Eriksson, grundare på North Kingdom, välkomnar de nya investerarna.

– Det har varit väldigt inspirerande att vara med på den här resan. North Kingdom har under alla år skapat för andra men med Once Upon har vi för första gången varit med och förverkligat en idé som kläcktes innanför våra väggar. Med det här kapitalet tar Once Upon nästa steg och kan växla upp inom alla områden. Vi tror verkligen på teamet bakom och är övertygade att de kommer få bolaget att växa, säger han.