Ståtligt när Red Dot hyllar årets insatser inom design där North Kingdom vann prestigefullt pris.
Ståtligt när Red Dot hyllar årets insatser inom design där North Kingdom vann prestigefullt pris.

North Kingdom vinner stor internationell designtävling

North Kingdom har vunnit många internationella priser, men en saknades – Red Dot Award. Nu har Skellefteåföretaget även tagit hem den.

North Kingdom med kontor i Skellefteå, Stockholm och Los Angeles, har på bara några år vunnit stora tävlingar som Cannes Lions, One Show, D&AD, Eurobest och Guldägget. Nu kommer ett som saknats i raden – Red Dot Award. Det är North Kingdoms designer Jonas Eriksson som prisas för sitt arbete med att bygga om en verklig Moog Model 15 iOS Synthesizer till en digital app.

Ledande designtävling

Red Dot är en ledande internationell tävling som hyllar de bästa inom design. I år lämnades över 8.000 bidrag in och 67 av dessa, däribland det från North Kingdom, valdes ut som Best of the Best. Med andra ord var det bara 0,8 procent av bidragen som prisades.

– Det är fantastiskt att Jonas Erikssons arbete belönas med en Red Dot. Det här är vårt fjärde projekt för Moog, och det är väldigt roligt att det handplockades som ett av de bästa, säger Martin Johnson, vd för North Kingdom.

Historiska Moog Synthesizers

Moog Synthesizers slog igenom på 1970-talet och användes flitigt av musiker som Beatles, David Bowie och Prince men också av senare artister som Deadmau5 och Dr.Dre.

När Moog ville göra en digital version av sin synthesizer gick budet till North Kingdom och Jonas Eriksson. Till kontoret skeppades en äkta Moog från USA för att ge Jonas Eriksson den perfekta känslan av hur musikmaskinen fungerade. Utifrån detta har han sedan byggt en digital app med repor och skavanker i finishen som om den var 40 år gammal.

Resultatet har blivit en musikmaskin som går att stoppa i fickan av något som en gång i tiden fyllde en hel vägg.

Läs mer om tillkomsten av den digitala appen för Moog Syntesizer.