UmeaMoter160210AWFJ.jpg
Amanda Westin och Fredrik Johansson flyttar till Umeå. En del i beslutet har varit de Umeå möter upp-arrangemang som ordnats i Stockholm med IT-företag.

Nu flyttar de till Umeå

Amanda Westin och Fredrik Johansson har bestämt sig. Nu flyttar de upp till Umeå där jobben väntar.

Umeå möter upp
har blivit en tradition i Stockholm under de senaste åren. Då kommer företag för att knyta kontakt med intresserade och berätta om möjligheterna att få jobb. Det är uppskattade arrangemang, inte minst för de som siktar på IT-branschen.

Igår var det dags på Berns för ännu ett nytt Umeå möter upp. Ett tjugotal IT-företag från Umeå slöt upp  för att träffa närmare 70 nyfikna som anmält sig.

Flyttar upp

Amanda Westin och Fredrik Johansson är två av deltagarna under kvällen. De har varit med på flera Umeå möter upp-arrangemang under de senaste åren. Men den här gången är det en speciell kväll. För nu har de tagit beslutet. Inom kort flyttar de upp till Umeå och lämnar Stockholm.

– Ja, nu är det dags, det är många pusselbitar som ska falla på plats, men nu är tiden inne för oss att flytta upp, säger Amanda Westin där hon står i vimlet på Berns.

Amanda är utbildade inom design i Umeå, har arbetat som art director i Stockholm och även vidareutbildat sig på skolor som Berghs, Beckmans och Hyper Island. Hon har nu flera alternativ i Umeå att välja mellan, även om hon ännu inte slutgiltigt bestämt sig för vilket det blir.

Hennes sambo Fredrik Johansson har pluggat på civilingenjörsutbildningen i interaktion och design vid Umeå universitet och har jobbat inom det området i Stockholm och även drivit ett eget startup. Precis som Amanda har han flera alternativa jobb på gång i Umeå, men han tar det också lugnt med att besluta sig för vilket det blir.

Umeå möter upp

Både Amanda och Fredrik menar att de tre Umeå möter upp-arrangemang som de varit med på har varit viktigt för deras beslut att flytta upp.

– Umeå möter upp har betytt jättemycket. Det har verkligen varit bra att få träffa folk från Umeå och höra vad som finns tillgängligt. Förra gången vi var här skaffade vi oss några kontakter som gjorde att det blev lättare för oss att ta steget. Vi har haft löpande kontakt och när vi har varit upp till Umeå har vi haft en dialog med dem, berättar Amanda Westin.

Men även om Umeå lockat länge så har det tagit ett par år att komma fram till beslutet.

– Det var väl först nu som vi var mogna för det. Nu har vi prövat på Stockholm och kan ta med oss något av det vi lärt oss och på så sätt kanske också göra Umeå mer attraktivt för andra, säger Fredrik Johansson.

Umeå möter upp
Emma Zäll, tvåa från höger, läste Teknisk fysik i Umeå. Hon tycker att Umeå möter upp är intressant även om valet för henne att flytta ligger längre fram i tiden. På bilden syns även David Ek, Maria, Niklas Brännlund som alla studerat i Umeå och Sara Winqvist, konsultchef på CGI.

Långsiktigt val

Vid ett av borden en bit längre in i lokalen sitter Emma Zäll. Hon har tidigare läst teknisk fysik i Umeå och har nu kommit med några kompisar för att höra mer om läget i norr. Fast själv har hon en doktorandtjänst i Stockholm, så att flytta just nu är inte alternativ för henne.

– Men jag träffar kanske något företag här och kan ha det i åtanke och de kan ha mig i åtanke. Det är mer som ett långsiktigt val, det kan vara bra att reka, säger hon

Företagen som är med under kvällen hoppas naturligtvis på att få knyta flera kontakter. Större delen av kvällen ägnas åt ett mingel då företagens representanter och deltagarna får tid att prata med varandra.

>Elisabeth Lundell och Jonas Westling
Elisabeth Lundell, Limes Audio, och Jonas Westling, Vitec, är med på Umeå möter upp för att hitta erfarna utvecklare som kan tänka sig flytta till Umeå.

Lockande med erfarenhet

Elisabeth Lundell från Limes Audio siktar gärna på att träffa någon som kan förstärka företagets kompetens inom signalbehandling. Limes Audio är 23 medarbetare och utvecklar mjukvara för att ta bort brus ur högtalare och mobiler och där är den kompetensen viktig.

– Det är främst teknisk fysik och datavetenskap som vi har rekryterat från tidigare och nu när vi växer behöver vi bli fler, säger Elisabeth Lundell.

– Det är lockande med personer som har några års erfarenhet och kan ta med sig den erfarenheten, fortsätter hon innan hon går vidare för att träffa fler att prata med.

Bredvid Elisabeth står Jonas Westling från Vitec. De söker två utvecklare till den grupp på tolv personer i Umeå som är med och utvecklar företagets mjukvara för fastighetssystem.

– Vi behöver två utvecklare till Umeå, gärna en äldre mer erfaren, och en yngre nyutexad som kan växa. Vi hoppas kunna hitta några här, säger Jonas Westling.

Kunder rasar in

COS Systems är ett annat exempel på företag med starka tillväxt och framtidstro. Både i USA och Sydafrika blir allt fler intresserade av COS Systems mjukvara, som hjälper lokala aktörer att planera, bygga ut och sköta driften av moderna bredbandsnät.

– Vi ser att kunderna rasar in i snabb takt och vi kommer nu att bygga en större organisation och stärka upp produktutveckling, försäljning och kundsupport, säger Peter Lidström, VD på COS Systems.

Nu återstår bara att se hur många som följer Amanda Westin och Fredrik Johansson och flyttar till Umeå. Men som de själva påpekar, det är ett beslut som kan ta några år att komma fram till. Men kanske var kvällen Umeå möter upp ytterligare ett steg för några mot beslutet att flytta.

Företagen på plats

Företagen som fanns med under kvällen var Atea, C4 Contexture, CGI, Cinnober, Codemill, COS Systems, Dohi, Knowit, Limes Audio, Omegapoint, Oryx Simulations, Sogeti, Sportswik, Trimma, Turborilla, UDK, Umeå universitet, IT-stöd och systemutveckling, upKeeper Solutions, Vitec Software Group och Xlent.

Umeå möter upp arrangeras av Umeå Näringslivsservice och Umeå universitet i samarbete med branschsatsningen Infotech Umeå vid Uminova Innovation.

Patrik Norqvist
Patrik Norqvist, fysiker från Umeå universitet, roade stort med sin populära föreläsning om Hollywoodfysik där han visade hur många scener i spelfilmer strider mot all känd vetenskap.

Företagen på plats

Företagen som fanns med under kvällen var Atea, C4 Contexture, CGI, Cinnober, Codemill, COS Systems, Dohi, Knowit, Limes Audio, Omegapoint, Oryx Simulations, Sogeti, Sportswik, Trimma, Turborilla, UDK, Umeå universitet, IT-stöd och systemutveckling, upKeeper Solutions, Vitec Software Group och Xlent.

Umeå möter upp arrangeras av Umeå Näringslivsservice och Umeå universitet i samarbete med branschsatsningen Infotech Umeå vid Uminova Innovation.

Här nedan syns några av de som var på plats under Umeå möter upp den 10 februari.

 

Umeå möter upp
Elisabeth Lundell, Limes Audio, Bengt Wass, C4 Contexture, och Jörgen Bolin, UDK, tog chansen att träffa intresserade på Umeå möter upp.

 

Umeå möter upp
Peter Lidström, COS Systems, Linnea Boman, Atea, och Erik Jonsson, Vitec.

 

Umeå möter upp

Martin Wiklund, Sportswik, Jonas Engman, Cinnober, och Eva Lund, Sogeti.

 

Umeå möter upp
Karin Holm, Knowit, Henrik Nordström, Dohi, och Mattias Sällström, Omegapoint.

 

Umeå möter upp
Johannes Hörnberg, CGI, Erik Ölund, Xlent, och Clarence Jacobson, Oryx Simulations.

 

Umeå möter upp
Ali Foroutan-Rad, Enheten för IT-stöd och systemutveckling vid Umeå universitet, Andreas Åström, Trimma, och Annelie Weinehall, Infotech Umeå.

 

Umeå möter upp
Janne Larsson, Upkeeper, Rickard Lönneborg, Codemill, och Peter Sundqvist, Turborilla.

 

Text och foto: Mikael Hansson