Nu kommer de lokala apparna

I framtiden kommer också mindre skolor och föreningar att kunna bygga egna appar till mobiltelefoner. Det tror John Eriksson som byggt en app för Vegaskolan i Vännäs.

Appen heter
Vi på Vega
och är skapad helt ideellt av John Eriksson, som själv är förälder på Vegaskolan i Vännäs. Målgruppen är andra föräldrar, elever och anställda vid skolan.

Appens huvudsida är en kalender som visar dagens datum, veckonummer och namnsdag. Den visar även aktuell väderprognos, dagens skolmat och påminnelser om kommande lovdagar. På övriga sidor i appen hittar man viktiga telefonnummer, samtliga publicerade matsedlar och läsårsdata.

Ny morgonrutin

John Eriksson menar att han redan skaffat sig ny morgonrutin med appen i sin telefon.

– Varje morgon öppnar jag appen och kollar skolvädert så vet jag vilka kläder barnen ska ha på sig. Dessutom kollar jag vilken mat de kommer att få så vi inte lagar samma till middag, berättar John Eriksson.

Appar för mindre grupper

Vegaskolans app har laddats ner snart 50 gånger vilket kanske inte verkar som en kioskvältare. Men med tanke på att Vegaskolan i Vännäs inte är särskilt stor och enbart har klasser från förskolan till årskurs 6, så får det ändå ses som ett mycket gott resultat. Och kanske är det just på detta sätt som appar i framtiden kommer att fungera. För en mindre grupp, lokalt producerade, med en mycket väldefinierad funktion. Det kommer att innebära att skolorna får en snabb och direkt kanal till föräldrarna för att kunna ge daglig information om vad som händer på skolan. Att påminna om ett föräldramöte eller något som barnen ska ta med sig blir på så sätt enkelt. 

John är själv övertygad om att det i framtiden kommer att bli möjligt för vem som helst att bygga en egen app, även om man inte är utvecklare själv och kan koda.

– Vi kommer att få verktyg som man fyller med innehåll, ungefär som det går att skapa en blogg mycket enkelt idag, förklarar John Eriksson.

Få appen godkänd

Men vi är inte riktigt där ännu och för den som vill utveckla en app för Iphone, Androidtelefoner och Windowstelefoner krävs det än så länge viss kunskap i programmering. Dessutom måste man få den godkänd för distribution hos App Store eller Android Market, vilket inte är omöjligt men ändå en procedur att gå igenom. För John var det enkelt eftersom han arbetar som apputvecklare på Sogeti och kunde ta några semesterdagar för att utveckla den. Men han tycker inte att mindre skolor ska lägga ner pengar på att beställa appar.

– Jag sitter själv i skolrådet på Vegaskolan och skulle inte gilla det. Då tycker jag hellre att pengarna ska lägga på skolgården eller liknande, säger John Eriksson.

Men kan man på ett liknande sätt som på Vegaskolan hitta en förälder eller någon annan som kan utveckla en app så är det bara perfekt, menar John Eriksson.

Appen är gratis och givetvis helt reklamfri och man hittar den genom att öppna Appstore på sin iPhone och söka på
Vi på Vega.

Nedan en bild från Vegaskolans app:

Vegaskolans app

 

Text och foto: Mikael Hansson