Connect Green Day
Miljöteknikföretag växer i norra Sverige, inte minst med hjälpa av projektet Cleaner Growth som drivs av Uminova Innovation i samverkan med Arctic Business Incubator (ABI), Kompetensspridning i Umeå och Skellefteå kommun. Från vänster Magnus Wiklund, ABI, Magnus Bergknut, MTC, Kent van Klint och Cecilia Lind, båda Eco Oil, samt Peter Hedman, Cleaner Growth.

Nu kommer företagen med miljöteknik

Allt fler företag satsar på energi- och miljöteknik. Det märks under Connect Green Day i Skellefteå då nya företag får möjlighet att möta investerare för att söka kapital.

– 70 procent av investerarna i Connects nätverk är intresserade av att investera i detta område, säger Anders Gothefors, vd för Connect Sverige i norr, när han inleder dagen.

Connect Sverige, som arrangerar dagen, har kontakt med över 120 investerare i sina nätverk över hela landet. Flera av dessa investerare finns också på plats i Skellefteå för att lära känna några av de norrländska bolagen som satsar på miljöteknik och klimatsmarta lösningar.

Projektet Cleaner Growth, som drivs av Uminova Innovation tillsammans med Arctic Business Incubator, Kompetensspridning i Umeå, Skellefteå kommun och Örnsköldsviks kommun, är en av aktörerna bakom dagen.

– Vi har en viktig uppgift att driva fram våra regionala bolag med klimatsmarta lösningar som kan bidra med en hållbar tillväxt för framtiden, säger Åsa Svanberg på ABI i Skellefteå.

– Det är imponerande att vi har en sådan bredd på bolagen, alltifrån hållbarare drivmedel till smartare och effektivare övervakning av elnät, fortsätter Åsa Svanberg.

Åsa Svanberg

Åsa Svanberg, Arctic Business Incubator, ser allt fler bolag växa fram i norra Sverige med klimatsmart teknik.

Möter investerare
Under dagen får dryga dussinet företag möjlighet att under tre minuter vardera pitcha sina bästa idéer från scen inför investerare och andra intresserade. Här får bolag som MTC, Eco-Oil, Envigas, Greeltech och många fler berätta om sina lösningar och vad de behöver för att kunna växa. Flera av bolagen söker kapital för att kunna ta nästa steg, andra söker externa personer till styrelsen eller kanske en vd med internationell erfarenhet.

Även om bolagen hunnit olika långt är miljöteknik och smarta klimatlösningar det gemensamma. Här ryms allt från framtida värmesystem, alternativ isolering till bostäder, teknik för att minska användning av farliga kemikalier till biobränslen och övervakningssystem för strömavbrott.

Skapa framtiden
– Det är dessa bolag som kan vara med och skapa framtiden för oss, säger Peter Hedman, projektledare för Cleaner Growth.

– Det är oerhört viktigt att vi får fram ett antal företag som utifrån energi- och miljöteknik kan visa upp sig och berätta om vilken potential de har. Det finns enorma möjligheter för dem, inte minst med en global marknad, fortsätter Peter Hedman.

Förutom de korta pitcharna från scen får bolagen även möjlighet att träffa investerare enskilt för längre samtal där mer om företagens idéer kan lyftas fram.

Tesla vid Connect Green Day

Teslas Nordenchef Peter Bardenfleth-Hansen berättat engagerat om den nya elbilens framtid. Susanne Wiklund Lindström och Peter Hedman var inte sena att testa Tesla.

Tesla till norra Sverige
Som en särskild inspiration deltar även elbilen Teslas Nordenchef Peter Bardenfleth-Hansen med färsk information om hur långt leveranserna av nya modeller från Teslas bilfabrik kommit.

– Planen är att vi under sommaren och hösten 2016 kommer att bygga en supercharger i Skellefteå så att det ska gå att köra ända upp till norra Sverige, säger Peter Bardenfleth-Hansen.

Med fler av dessa laddningsställen blir det möjligt att köra ändå från Tromsö i norr till Rom i Italien, menar han.

Ladda bilen gratis
Valet av att låta Tesla finnas med under dagen är inte alls långsökt eftersom Tesla har ett stort samarbete med Skellefteå Kraft som levererar elen till alla svenska superchargrar. Dessutom får varje Teslaägare också ladda sin bil gratis hemma om de väljer Skellefteå Kraft som elleverantör. Erbjudandet ger gratis el till 1500 mils körning per år under tre år.

Action blev det också för alla åksugna eftersom Tesla tagit upp två av sina bilar till konferensen så att deltagarna själva fick möjlighet att provköra. Någon som visade sig vara ett mycket uppskattat inslag under dagen.