Jörgen Olofsson
Jörgen Olofsson, vd för COS Systems, som får allt fler bredbandsoperatörer som kunder.

Nu öppnas skyltfönstret mot världen

Nästan som ett rockband. Nu börjar Algoryx från Umeå en världsturné med start i USA och fortsatta stopp i Sydamerika, Asien och Europa. Tillsamman med 19 andra unga tillväxtföretag ingår man i Svenska Institutets stora satsning på att visa svensk innovation för övriga världen.

– Visst får man vara lite stolt att representera Sverige i ett sånt här sammanhang! utbrister Kenneth Bodin, vd för
Algoryx, ett av de 20 unga heta tillväxtföretag som
Svenska Institutet
tror kan väcka intresse ute i världen för Sverige och nyskapande teknik.

Invigningen av utställningen
sker den kommande veckan, 2 – 9 november, i  Stanford, USA, med föreläsningar och pressmöten. Sedan går utställningen vidare runt i USA, innan den turnérar till Sydamerika, Asien och Europa.

Skyltfönster mot världen

Att stöttas av Svenska Institutet på detta sätta sätt innebär för de utvalda företagen självfallet ett mycket starkt skyltfönster mot världen som man annars bara skulle kunna drömma om. Kenneth Bodin hoppas på att kunna knyta nya kontakter som kan bli viktiga på sikt.

– Nätverkandet handlar bland annat om svenskopplingarna till Stanford och Silicon Valley, men också om kontakter med många inbjudna. Att vi toppar Apples listor (företagets produkt Algodoo har stor framgång i försäljningen över Mac App Store) är förstås något som också skapar extra intresse på Apples hemmaplan. Så vi hoppas på att få en del mediabevakning, berättar Kenneth Bodin, dagarna innan han ska äntra flyget för en hektisk reserutt.

Vältankad med inspiration

– Även om jag har ett mördande reseschema den veckan, med sex dagars resa men bara en hotellnatt, så är man alltid vältankad med inspiration, innovation och entreprenörskap efteråt. Perfekt att sedan gå på Umeågalan dagen efter när jag är hemma igen!, menar Kenneth som kanske kan se fram mot en lokal succé också då Algoryx är nominerad som en av vinnarna i Umeågalan.

Förutom att närvara vid invigningen av utställningen i Stanford, USA, kommer Kenneth Bodin också att bidra med föreläsningen Create, Simulate and Interact – Disruptive Technology in STEM Education samt sitta med i ett panelsamtal om How to use gamification in the future. När utställningen sedan går vidare kommer man dock inte att behöva vara på plats hela tiden då den är tänkt att skötas av Svenska Institutet.

Starkt klimat för innovationer

För Svenska Institutet är turnén och föreläsningarna viktiga. Man pekar på att Sverige har ett starkt klimat för nya innovationer. Trepunktsbältet i bilen, pacemakern som räddar liv och på senare tid Skype och Spotify. Nu siktar man på att lyfta fram nästa generation av svenska innovationer och där är alltså Algoryx från Umeå ett av de lovande korten.

Se filmen om utställningen som Algoryx medverkar i:

Text och foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 27 oktober, 2011Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

27 oktober, 2011