GrandFinansiellIT2015_08.jpg
Bland de som träffades på Grand Hôtel för att tala om nytt finansiellt it-kluster i Umeå var bland annat Dan Hjalmarsson, generaldirektör Tillväxtanalys, Anna Henningsson, student Teknisk datavetenskap, Anders Forsberg, platschef Bisnode Umeå, Linda Sandström, student Teknisk datavetenskap, Mattias Wiking, studiochef Paradox Arctic i Umeå, och Jonas Engman, platschef för Cinnober i Umeå.

Nu ska finansiellt it-kluster byggas i Umeå

Ett nytt finansiellt it-kluster ska byggas i Umeå. Loket är Cinnober som bygger aktiebörser över hela världen. Råvarubörsen i London är redan kund, men Cinnober vill gärna se fler aktörer med på resan.

Anna Henningsson och Linda Sandström läser teknisk datavetenskap vid Umeå universitet. De är på fjärde året av fem och senaste terminen har de fyllt sina studier med finansiell it.

– Vi är pionjärer, säger Anna Henningsson när hon tillsammans med Linda Sandström berättar om sina studier vid ett möte på Grand Hôtel i Stockholm.

Mötet är en av många pusselbitar som håller på att läggas för att bygga ett nytt finansiellt it-kluster i Umeå. Studenternas roll är viktig för det kommer att behövas många nya medarbetare när satsningen rullat igång.

Satsar på Umeå

Loket för hela satsningen är Cinnober med kontor i både Stockholm och Umeå. Fast alla kunder finns ute i världen där Cinnober bygger system för aktiebörser och så kallade clearinghouse.

Att företaget satsar på Umeå råder det inga tvivel om från Cinnobers håll. Sedan företaget etablerat sig i norr för tre år sedan har Umeåkontoret vuxit från 35 till nu 50 anställda. Nya lokaler har invigts i helt nybyggda Utopiakvarteret, mer mitt i centrum av staden går det inte att komma. Ett mycket nära samarbete med råvarubörsen London Metal Exchange har lett till att personal från börsen i London ofta är på besök. En traineeutbildning har placerats i staden och i samarbete med Umeå universitet har kurser startats inom finansiell it där studenter från teknisk datavetenskap och teknisk fysik kan kombinera sina studier med nationalekonomi.

Steg för steg går bygget vidare. Kontoret i Umeå rymmer upp mot 90 platser och sett till den senaste tidens takt på antalet nyanställda räknar företaget med att inom några år ha vuxit in helt i kostymen.

Intensivt arbete pågår för att bygga finansiellt it-kluster

Men ett finansiellt it-kluster måste ha flera aktörer och därför pågår också ett intensivt arbete för att bygga en hel miljö av företag och utbildningar som har liknande mål.

Därför detta möte på Grand Hôtel i samband med Västerbottensveckorna i Stockholm. På plats finns studenterna Anna Henningsson och Linda Sandström. De har viktiga nyckelroller som snart färdiga datavetare med inriktning mot finansiell it.

I lokalen finns också flera från Cinnober och teknikchefen från London Metal Exchange har flugit in. Umeå kommun, Umeå universitet, InfoTech Umeå och flera företag från olika branscher, inte bara den finansiella, är på plats för att samtala om planerna på ett starkt finansiellt it-kluster i norr.

– Det häftigaste är att vi haft Cinnober som mentorföretag. När vi suttit med deras utvecklare har vi kunnat se kopplingen mellan kod och ekonomi, säger Linda Sandström.

– Det är en lång utbildning men med den här kursen blir det tydligt vart vi ska. Det gör att jag blir mer motiverad, säger Anna Henningsson.

Linda Sandström och Anna Henningsson
Mycket nöjda med sina studieval är Linda Sandström och Anna Henningsson som läser teknisk datavetenskap med inriktning mot finansiell it vid Umeå universitet.

För Nils-Robert Persson, styrelseordförande i Cinnober, är Lindas och Annas berättelser ett tecken på att företaget är på rätt väg. I Stockholm finns redan drygt 200 på Cinnobers kontor och nu är det Umeåkontoret som ska växa.

– Vi fajtas om talangerna som finns i Umeå. Umeå är en attraktiv plats för unga och vi säger att om ni vill stanna så har vi jobbet, säger Nils-Robert Persson.

– Vår stora expansion kommer vi att lägga i Umeå, konstaterar han.

Så berättar Nils-Robert Persson om planerna på ett finansiellt it-centrum, kontoret i Umeå kallas redan Cinnober North, och kunderna som finns över hela världen tycker det är exotiskt att en utpost finns vid polcirkeln. Ja, de som redan bor i Umeå vet att det är en bra bit kvar till polcirkeln, men för den som har hemvist i London eller Brasilien är det fortfarande långt norr över.

London och Umeå

En av dem som fått lära känna Umeå under senaste året är Iain Greig, CTO på London Metal Exchanges clearinghus. Han är högsta ansvarig för tekniksystemen som används för att säkra handeln på råvarubörsen i London. Nu berättar han för de som är med på mötet hur Umeå blivit ett andra hem för honom. Tillsammans med sitt team flyger han numera ofta norrut, han har till och med ordnat så att han alltid bor i samma hotellrum.

– Umeå är inte någon traditionell lågkostnadsoutsourcing för oss. Vad vi köper är kunnig personal som jobbar hårt kvalitetsmedvetet. Nu har vi varit live i fyra och en halv månad och det har varit vinstgivande hela tiden, konstaterar Iain Greig om det clearinghus som Cinnober byggt för råvarubörsen i London.

Finns verksamhet att bygga på

Det är dessa förutsättningar som Cinnober nu vill berätta om för andra företag. Det finns redan en etablerad verksamhet inom finansiell it i Umeå och en direkt koppling till utbildningar. Men för att ett kluster ska bli starkt måste många sluta upp bakom det.

– Vi tror att det blir ännu bättre om vi blir fler, säger Nils-Robert Persson med adress till de andra företagen som bjudits in till mötet.

De första stenarna till bygget har lagts. Nu återstår att se hur långt planerna kommer att förverkligas för ett riktigt starkt fäste för finansiell it i norr, ett fäste som kan fånga upp talanger som Anna Henningsson och Linda Sandström och kan locka fler stora kunder likt råvarubörsen i London att ta flyget till Umeå.

Seminariet på Grand Hôtel var ett samarbete mellan Cinnober Financial Technology, Danske Bank, Swedbank IT, Bisnode, Paradox Interactive, InfoTech Umeå, Umeå kommun och Umeå universitet. Region Västerbotten och länsstyrelsen i Västerbotten står bakom Västerbottensveckorna.

Nils-Robert Persson
Vår stora expansion kommer vi att lägga i Umeå, konstaterar Nils-Robert Persson, styrelseordförande för Cinnober.

 

Iain Greig
Iain Greig, CTO vid London Metal Exchange, berättar om det mycket nära samarbete råvarubörsen i London haft med Cinnobers utvecklare i Umeå. Ett samarbete som inneburit att Iain Greig senaste halvåret bott nästan lika mycket i Umeå som i London.

 

Pia Törnqvist
Pia Törnqvist, marknads- och kommunikationschef på Bisnode, berättar om varför företaget valt att, liksom Cinnober, etablera sig i Umeå. En ung stad perfekt som testmarknad för nya produkter, menar hon.

 

Mattias Wiking
Ytterligare ett företag som valt att öppna kontor i Umeå under senaste åren är datorspelföretaget Paradox Arctic. Mattias Wiking, studiochef i Umeå, berättar om hur företaget hittat stor kompetens bland utvecklare i Umeå men också att man fått in 150 jobbansökningar från resten av Sverige och från hela världen från utvecklare som gärna vill till Umeå.

 

Anders Fällström
Anders Fällström, prorektor för Umeå universitet, menar att universitetet gärna ser fler etableringar och vill ha ett nära samarbete med näringsliv och samhälle.

 

Erik Elmroth 

Från Umeå universitet deltog även professor Erik Elmroth, datavetenskap, med en berättelse om den forskning i hantering av datormoln som pågår vid universitetet.

Text och foto: Mikael Hansson