P'r Lärkeryd tillsammans med studenter.
Pär Lärkeryd, vd för Norra Skogsägarna i mitten tillsammans med studenterna Sreman Qamar , David Ford och Mairon Åhlin.

Så kan skogsägarna bli mer digitala

En grupp internationella och svenska studenter har hjälpt Norra Skogsägarna att bli mer digitala. Internetforum, sociala medier och interaktiva drönare för skogsbruk är några av förslagen.

Norra Skogsägarna har som mål att utveckla sin digitala kommunikation. Webbtjänsten ”Skog till salu” och en app för att hjälpa skogsmaskinförare undvika körskador är några nyheter som Norra presenterat den senaste tiden. Nu har koncernen fått ytterligare hjälp på vägen av studenter på IT-Management vid Umeå universitet som tagit fram nya affärsmodeller för en digital tid.

Imponerad vd
– Jag är imponerad av hur ni förstått de utmaningar vi står inför. Era idéer är verklig på pricken kring vad vi måste utvecklas, säger Pär Lärkeryd, vd för Norra, efter att ha lyssnat på studenternas redovisning.

Norra Skogsägarna är ett expanderande skogsföretag som ägs av 16 300 privata skogsägare med ett samlat skogsinnehav på drygt en miljon hektar skogsmark i norra Sverige. Hela koncernen omsätter över två miljarder kronor och har en omfattande verksamhet. Men liksom andra branscher står också skogsnäringen inför utmaningen att klara den omställning som digital teknik pockar på.

– Vi måste lägga in en högre växel där när det gäller digital kommunikation, konstaterar Pär Lärkeryd.

Till handling direkt
Studenternas förslag om internetforum, bloggar, närvaro på sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram är därför mycket intressant för Pär Lärkeryd. Så fort som studenterna redovisat klart vill Pär Lärkeryd gå till handling och frågar: Kan jag ha det här inom sex månader? Vad behövs från oss för att bygga en ny webbplats? Vad kommer det att kosta? När kan det vara klart?

Att några av studenterna dessutom visar ett förslag om interaktiva drönare för modernt skogsbruk ökar bara på Pär Lärkeryds intresse och han går vidare med fler frågor till studenterna: Hur kan vi lära oss att arbeta med dessa verktyg? Vem kan vi få förebild från? Finns det andra organisationer som gör något liknande?

Mersmak
Att mötet mellan studenterna och Norra Skogsägarna ger mersmak konstaterar Jonny Holmström, professor och lärare till studenterna.

– Jag är stolt över vad ni har åstadkommit. Era förslag är mycket professionella, konstaterar han uppskattande till studenterna som avlutning på redovisningen.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 26 maj, 2016Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

26 maj, 2016