AnnaHenningsson2.jpg
Anna Henningsson, student från Umeå universitet, har varit Årets IT-tjej under 2015. Nu söks nya kandidater till nästa år.

Nu söks Årets IT-tjej 2016

Vem blir Årets IT-tjej 2016? Under 2015 har Anna Henningsson från Umeå hållit titeln. Nu får alla vara med och nominera någon ny inför nästa år.

– Jag vet hur det är att komma från andra sidan. Att inte tro att jag kan data och matematik. Men jag har tagit mig över den barriären, har Anna Henningsson berättat i en intervju med Infotech Umeå i samband med att hon vann priset.

Anna Henningsson läser Teknisk datavetenskap vid Umeå universitet och hennes år som Årets IT-tjej har inneburit en mängd resor och deltagande i olika arrangemang. Något som nu väntar någon ny ung kvinna som studerar data eller IT-relaterade ämnen på heltid på högskolan med minst ett år kvar av sina studier.

Menar att priset behövs

Samtidigt som pristagarna har hyllats har det också funnits kritik mot att Microsoft anordnar en tävling som hyllar kvinnor på detta sätt, det finns ju inte motsvarande Årets IT-kille, och kritiker har hävdat att det är fel att särbehandla kvinnor på detta sätt.

Det är en kritik som Jonas Persson, vd för Microsoft i Sverige, lyssnar till men han håller fast vid att priset behövs eftersom pristagare som Anna Henningsson kan bli en förebild för unga tjejer och kvinnor.

– Det här är en ledarskapsutmaning. Har vi en ledningsgrupp där alla är i min ålder och med mitt sätt kommer det inte att bli så mycket innovation, säger Jonas Persson i en
intervju med Infotech Umeå.

Nomineringen har öppnat

Vinnaren av Årets IT-tjej 2016 får liksom Anna Henningsson vara med på olika arrangemang under året och får en egen mentor på Microsoft, som är arrangör av tävlingen.

Nomineringen till tävlingen har nu öppnat
och vem som helst får vara med och föreslå kandidater. 

Text och foto: Mikael Hansson