Emina Kovacevic
Emina Kovacevic är ny innovation manager på Skellefteå Science City.

Ny innovation manager på Skellefteå Science City

Grattis Emina Kovacevic, Umeå, nyanställd innovation manager på Skellefteå Science City som drivs av Skellefteå kommun och Skellefteå Kraft.

Vad gör en innovation manager?

– Ger rådgivning kring designtänkande och innovation, leder projekt, håller workshops, inspirerar företagare och omvärldsbevakar.

Vad blir ditt uppdrag?

– Jag ska utveckla ett innovationssystem anpassat efter företagens behov i Skellefteå och hitta de luckor där vi kan tillföra mest kompetens samt inspirera till innovation. Vi ska även samverka med andra kommuner och andra Science parks i Sverige. Vi har en global outlook.

Vilken bakgrund har du?
– Jag kommer från Skellefteå, där mina föräldrar fortfarande bor. Efter gymnasiet läste jag till maskiningenjör med inriktning mot produktinnovation och design på KTH, därefter studerade jag på det polytekniska universitetet i Valencia, Spanien. De jobbade mycket med marknadsföring, etik och hållbarhet. Det gillade jag. Så jag stannade två år där. Sedan blev det två års masterstudier på det tekniska universitetet i Delft, Holland med fokus på strategisk produktdesign, innovation och varumärkesutveckling. Jag jobbade även med ett hållbarhetsprojekt i Vietnam samt som konsult inom varumärkes- och produktinnovation. Senast så kommer jag från jobbet som produktchef på Polarbröd i Umeå. Jag tänker ta in alla mina erfarenheter i rollen som innovation manager.

Var finns Skellefteå Science City?

– Just nu sitter vi på Entreprenören vid hotell Aurum i Skellefteå men kommer att flytta till E4-huset som håller på att renoveras. Vi är två anställda, förutom jag så är det vd Johnny Högberg. Vi är ingen fysisk plats eller en inkubator, vi ska ut och träffa de företag, organisationer och personer som behöver oss. Vi fokuserar på nytänkande och ska inspirera och utveckla tjänsteutbudet. Skellefteå har mycket driv som vi ska hjälpa till att anlysera och utveckla.

Kommer du att flytta till Skellefteå?

– Nej, jag ska oftast dagpendla. Min man är doktorand på Designhögskolan i Umeå. Men eftersom jag har mina föräldrar i Skellefteå så har jag övernattningen fixad.

Lycka till!

– Tack!

 

Text: Ingela Hjulfors Berg Foto: Mikael Hansson.