Karin Holm
Karin Holm är ny konsultchef på Knowit i Umeå. Nu vill hon att företaget ska växa både med seniora utvecklare och nyutexaminerade studenter.

Fullt upp för ny konsultchef

För ett år sedan flyttade Knowit i Umeå in i nya lokaler. Nu siktar bolaget på att växa ytterligare utöver de 30 som idag finns på kontoret.

– Nu i höst har vi fullt upp. Vi har ramavtal som innebär mycket jobb med Skatteverket, landstinget, Umeå universitet och kommunen, säger Karin Holm, nybliven konsultchef för Knowit i Umeå.

– Vi behöver bli fler, vi rekryterar och söker just nu systemutvecklare.

Främst är det utvecklare med några års erfarenhet
som Knowit söker, men även unga är viktiga att hålla kontakt med. Därför är samarbetet med Umeå universitet och studenterna viktigt. I år har exempelvis två studenter varit på kontoret för att skriva sina examensarbeten, något som Karin Holm uppskattar.

– Efter jul börjar en annan student som kommer att göra sin D-uppsats inom Länkade Öppna Data, säger Karin Holm.

– Vi har också ett traineeprogram för att erbjuda fler unga plats.

Knowit-profil

När Knowit flyttade in i nya lokaler i hörnet av Östra Kyrkogatan och Norrlandsgatan var det Karin Holm som grep in för att sätta färg på väggar och möbler.

– Vi ville ha lite Knowit-profil så vi valde den här gröna färgen, säger Karin Holm och stryker med handen över väggen i ett av konferensrummen.

Men Karin Holm har inte bara blick för lokalerna. Än mer värnar hon om det som hon kallar Knowit-andan. Hon vill att Knowit ska uppfattas som ett kompetent och vänligt konsultbolag.

– Det är en bra anda hos oss. Vi är platta, har nära till beslut. Vi är inte titelfixerade, vi har faktiskt inga titlar på visitkorten, säger Karin Holm.

– Vi ställer upp och hjälper varandra. Det är något som jag tror våra kunder också uppskattar.

Lång erfarenhet som konsult

Karin Holm har alltid arbetat som konsult inom it-branschen. Hon läste systemvetenskap på 1980-talet vid Umeå universitet, eller dataekonomlinjen som det hette på den tiden. Flera av de som idag är ledande personer inom Umeås it-organisationer mötte hon då, två som hon särskilt kommer ihåg är Ali Foroutan-Rad, som idag är enhetschef vid Enheten för IT-stöd och systemutveckling (ITS) på Umeå universitet, och Sören Berglund, it-chef för Umeå universitet.

– Ali var min Pascallärare och Sören var handledare på min C-uppsats.

Efter utbildningen gick flytten till Stockholm där Karin under 15 år jobbade för Ericsson, Enator och även drev egen firma.

Flyttade hem till Umeå

– Men efter 15 år räckte det. Umeå är ändå hemma och vi ville hellre att barnen skulle få växa upp här.

Ett antal år på Swedbank IT och Ålö hann Karin med innan hon slutligen sökte sig till Knowit där hon idag arbetar som konsultchef.

– Jag vill vara med och skapa bra arbetsplats där medarbetarna trivs och har roliga och utmanande uppdrag. Det är viktigt att få konsulterna att trivas och att de är stolta över att jobba på Knowit, säger Karin Holm.

Text och foto: Mikael Hansson