mattilarsson.jpg
Matti Larsson, vd för Zordix, är nöjd över den nya finansieringsmodellen för spel för Nintendo 3DS.

Ny modell för finansiering av spel i Norrland

Umeåföretaget Zordix startar två nya utvecklingsprojekt för Nintendo 3DS. Spelens produktion garanteras genom en för spelbranschen ny och skalbar finansieringsmodell.

Ett gemensamt bolag har startats kring spelen där lokala aktörer har haft möjlighet att investera i enskilda spelprojekt. Det är en finansieringsmodell som filmbranschen i Hollywood ofta använder sig av och som nu blivit en förebild också i denna satsning.

Fördelen är att en projektbaserad investeringsmodell är enkel att förstå och utvärdera. Avkastningspotentialen är också stor och relativt snabb.

– Det här har gått så bra att vi redan har fler projekt enligt samma modell i pipelinen för hugade investerare. Att kunna hitta lokala investerare att samarbeta med i stället för stora internationella drakar känns fantastiskt! Den avkastning som projekten ska ge kommer att göra nytta lokalt i stället för att försvinna ut i stora världen, säger Matti Larsson, vd för
Zordix.

Investerarna i projektet är
Dohi Sweden
och
ThorenGruppen, vilka tillsammans med
Partnerinvest Norr
har satsat det kapital som Zordix behöver för att utveckla spelen.

– Det är precis så här det ska funka, att vi samarbetar inom regionen. Närheten till Zordix gör dessutom att man som investerare både känner sig säkrare och lätt ser möjligheter till utveckling, både lokalt och internationellt, menar Emanuel Dohi, vd för Dohi Sweden.

Zordix spel

Spelen Aqua Moto Racing 3D och Snow Moto Racing 3D ingår i den nya finansieringsmodellen som Zordix satsar på.

De två spel som nu lanseras är anpassade för Nintendo 3DS, som är världens genom tiderna snabbast säljande spelplattform. Den första produkten ut på marknaden är Aqua Moto Racing 3D som är ett spel i det av Zordix ägda varumärket Moto Racing, ett varumärke med  imponerande 13 miljoner nerladdningar under de senaste åren. Den andra produkten är Snow Moto Racing 3D som är ett snöskoterspel i samma spelserie.

– Vi tycker att det är en intressant bransch där vårt specialområde kunskap är en stor del av värdet i företagen. Det är bra för både oss och Umeå att de här företagen finns och verkar här och det vill vi stödja, säger Raja Thorén, vd för ThorenGruppen.

Marcus Isaksson, investerare på Partnerinvest Norr, ser också stora fördelar i den finansiering som byggts upp kring spelen.

– Vi gillar denna investeringsmodell för spelindustrin eftersom Zordix kan fortsätta vara kreativa i många nya projekt utan att behöva stämma av med oss investerare, förklarar Marcus Isaksson, Senior Investment Manager på Partnerinvest Norr. Partnerinvest med aktiviteter främst i Västerbotten och Norrbotten är ett riskkapitalbolag som investerar i svenska bolag med skalbara affärsmodeller och drivna entreprenörer.

Lanseringen i Nintendo eShop av de båda spelen beräknas ske inom ett år av Zordix som förlag.