Robert Winter, vd för Elastisys, är tillsammans med Mattias Sällström, Omegapoint, grundare av den nya träffpunkten för artificiell intelligens och maskininlärning i Umeå.
Robert Winter, vd för Elastisys, är tillsammans med Mattias Sällström, Omegapoint, grundare av den nya träffpunkten för artificiell intelligens och maskininlärning i Umeå.

Ny träffpunkt om AI och maskininlärning

Nu får alla med intresse för artificiell intelligens och maskininlärning en träffpunkt i Umeå. Redan strömmar anmälningar in, berättar Robert Winter, en av grundarna.

– Vilket stort intresse, utbrister Robert Winter, när han går igenom anmälningar till ett första meetup om artificiell intelligens och maskininlärning som anordnas i Umeå 27 mars.

Det är Robert Winter på Elastisys och Mattias Sällström på Omegapoint som tagit initiativ till ett nytt meetup i Umeå och nu bjuder in alla intresserade för att diskutera inriktningen på de kommande träffarna. Infotech Umeå tog kontakt med Robert för att höra mer om planerna.

Hej där, Robert! Du är med och drar igång ett meetup om maskininlärning och artificiell intelligens i Umeå. Vad har ni på gång?
– Man kan inte kasta en sten idag utan att träffa någon som jobbar med AI. Tröskeln har blivit extremt mycket lägre, i alla branscher. Men om man bortser från hajpen så finns det mycket relevanta metoder som är användbara i många olika use case där ett meetup kan vara ett sätt att lära av varandra.

– Intresset för att applicera smarta algoritmer för att låta intelligenta system lösa problem som tidigare krävde mänsklig handpåläggning växer också explosionsartat och vi springer ibland på projekt där det hade varit bra att samarbeta med fler för att kunna ta på oss saker.

– Det hade varit kul om vi kunde ha ett starkt community som både kan låta oss skapa globalt konkurrenskraftiga produkter med hjälp av maskininlärning och hjälpa oss dra hem mer av den här typen av intressanta projekt till Umeå och Norrland framöver.

Vilka hoppas ni ska komma?
– Vi vill få med alla som är intresserade av att det ska finnas ett machine learning community i Umeå och som vill vara med och forma hur det ska se ut.

– Det finns många som gör intressanta saker inom maskininlärning i Umeå och det finns säkert mycket vi kan lära av varandra. Vi inom Elastisys gör vissa saker inom cloud och nätverk, andra använder andra metoder för use case inom medtech, media, spel, tillverkande industri, e-handel och annat.

Blir det återkommande träffar och vilken teknik kommer ni att samlas kring?
– Det är det vi ska diskutera nu 27 mars på vår första träff. Ambitionen är återkommande träffar, sen vad de ska innehålla får vi bestämma gemensamt.

– Målet är se vilka som är intresserade, varför och hur ett sånt här community kan göra störst nytta i Umeå framöver. Det händer så mycket häftigt så jag är också bara nyfiken på att få höra vilka tillämpningar alla tittar på.

Gå till anmälningssidan för Umeå ML Meetup.