Jonas Sandberg
Jonas Sandberg, utvecklare på Codemill, visar videospelaren Accurate Player på IBC 2016 i Amsterdam.

Ny videospelare från Codemill lockar många

Codemills nya videospelare fick många positiva reaktioner när den visades upp på internationella mässan IBC 2016 i Amsterdam.

Nyligen kunde Infotech Umeå berätta att Umeåföretaget Codemill skulle släppa en helt ny videospelare, Accurate Player, vid branschmässan IBC 2016 i Amsterdam. Mässan är den ledande i världen inom medieteknik för underhållning och nyheter med över 55 000 besökare och 1 600 utställare.

Utvecklaren och projektledare Jonas Sandberg var med på mässan i Amsterdam och kan nu berätta om intensiva dagar för Codemill med hårt tryck i montern då många ville pröva den nya plattformen som gör det enklare för medieföretag och tv-bolag att hantera filmer inför exempelvis nyhetssändningar.

Ni släppte nya videospelaren Accurate Player på IBC 2016. Hur gick det?
– Det har varit fullt tryck. Verkligen. Min röst håller på att ge upp, säger en mycket glad men trött Jonas Sandberg på telefon från Amsterdam under mässans sista dag.

– Jag har stått på mässan i flera dagar och kört demovisningar. Det har varit så många intresserade. Vi har haft flera inbokade möten men också många spontana demos med folk som kommer förbi.

HTML5 och video

Enligt Jonas Sandberg ligger Accurate Player helt rätt i tiden med sin grund i HTML5 och möjlighet att använda videospelaren direkt i webbläsaren.

– HTML5 har inte tidigare varit på den nivån att det går att använda det för videouppspelning, att man kan stega bildruta för bildruta. Men Quicktime i browsers håller på att försvinna, både Chrome och Firefox tar bort det, så det här är en tickande bomb för många. Det krävs helt enkelt en ny lösning, förklarar han.

En typisk användare av Accurate Player är, enligt Jonas Sandberg, den som vill kunna granska ljud, video och undertexter utan att behöva gå via något av de stora tunga programmen som tidigare varit en nödvändighet.

På mässan i Amsterdam visade Codemill sin produkt i samarbete med Vidispine och Amazon och de många visningarna gav flera kontakter att följa upp för företaget.

– Vi har fått väldigt många leads, både från stora och små, fortsätter Jonas Sandberg som mycket nöjd tillsammans med övriga utsända från Codemill nu återvänder till Umeå.