ABI

Nya företag ska få snabbstart

15 nya potentiella företagen från Kiruna i norr till Skellefteå i söder ska få stöd när Arctic Business Incubator startar accelerator i Norr- och Västerbotten.

Tanken med acceleratorn att snabbare få igång fler bolag som har exportpotential, samt att erbjuda dem plats i inkubatorn. Första steget i accelerator-programmet är en workshopserie, där personerna och teamen bakom idéerna träffas varje vecka under ett par månader.

Genom programmet får de stöd och lär sig metoder för att utvärdera och förbättra sin affärsmodell. Deltagarna får vägledning och coachning, både individuellt och i grupp. De får också möta andra entreprenörer och ledare, som delar med sig av sina erfarenheter.

Dagens workshop gästades till exempel av Luleåsonen Stefan Lampinen, som varit VD för bland annat Warner Bros och Electronic Arts i Norden, samt också haft ledningspositioner på företag som Microsoft och Nokia i Europa. Han delade bland annat med sig av sina erfarenheter från spelindustrin och internationella relationer.

– Jag är glad att Niklas bjöd in mig till den här dagen, jag älskar den här miljön och energin runt nya startup-bolag, berättar Lampinen.

Niklas heter Österberg i efternamn och är affärsrådgivare på ABI.

– Vi vill ge entreprenörerna inspiration och hjälpa dem att bygga sina nätverk. Genom det ska vi underlätta deras teambyggen, finansiering och framtida affärer, säger Niklas.

De 15 nya potentiella företagen finns från Kiruna i norr till Skellefteå i söder.

– Nu ska vi göra verklighet av våra företagsdrömmar. Det är guld värt att få lära känna andra som är i samma sits som oss, som vi kan dela erfarenheter och tankar med under resan, säger Therese Sundström, en av entreprenörerna i acceleratorn.

Den pågående workshopserien avslutas med ett event där deltagarna presenterar sina affärsidéer för en expertpanel med bland andra externa investerare. Efteråt har de möjlighet att söka vidare till inkubatorn, där de under 2-3 år kan få kvalificerat affärsstöd med fokus på att bygga teamet runt bolaget och nå ut på internationella marknader.

ABI bedriver programmet löpande med nästa start i maj. Ett 30-tal bolag har gått igenom det tidigare programmet som nu döpts om till accelerator och stöpts om för att höja kvaliteten ytterligare. 20 procent av tidigare deltagare har sedermera gått vidare till inkubatorn, däribland Headbanger Lure och Kalix Teknik.