Nya laddstationer för elbilar på E4:an

Två nya laddstationer för elbilar invigs i veckan utefter E4 mellan Umeå och Skellefteå.

Intresset för elbilar är mycket stort. Det märktes när prototypen till en ny svensk elbil, Unity, visades upp på Umeå Tech Arena i december 2016.

Men för att elbilar ska kunna bli ett allt mer självklart val för fler behövs fler laddstationer utefter våra vägar. Det vill Skellefteå Kraft satsa på och nu i veckan invigs två nya laddstationer utefter E4:an mellan Umeå och Skellefteå.

– Vi tror på utvecklingen av eldrivna transporter och vill bidra till omställningen till en fossilfri fordonsflotta och minskade koldioxidutsläpp. Därför känns det mycket glädjande att vi nu kan erbjuda laddning av elbilar även längs E4 mellan Umeå och Skellefteå, säger Ann-Christine Schmidt, koordinator forskning, utveckling, innovation, vid Skellefteå Kraft.

Infrastruktur för laddstationer

Stationerna i Bygdeå och Ånäset är en del av den satsning som Skellefteå Kraft gör på att bygga laddinfrastruktur för eltransporter i Västerbottens och Norrbottens län. Totalt kommer 25 laddstationer sättas upp i regionen varav ett tiotal placeras i Skellefteå med omnejd och resten följer de mest trafikerade vägarna både längs kusten och i inlandet.

I Bygdeå etableras en semisnabbladdare vid Frasses/ICA och i Ånäset etableras en semisnabbladdare vid OKQ8. Semisnabbladdarna är av fabrikatet Ensto Chago Pro och möjliggör laddning av två elbilar samtidigt med en maximal laddeffekt på 22 kW/uttag. Laddtiden varierar beroende på specifikationerna för varje bilmodells inbyggda laddanordning.

– Stationerna är ett viktigt steg i vår ambition att bygga ett nät av laddstationer från kust till fjäll och vi är glada att kunna bidra till ett mer hållbart Västerbotten, säger Ann-Christine Schmidt.