New possibilities for startups when Umeå will be the first 5G test city in Sweden.
Det blir många nya möjligheter för regionens startupföretag när Umeå har blivit Sveriges första 5G-teststad.

Nya möjligheter för startups med 5G

Med 5G kan startups och stora företag testa lösningar, produkter och tjänster i stor skala. Umeå som 5G-stad kommer att ge startups nya möjligheter.

Som tidigare rapporterat kommer Umeå bli den första 5G-teststaden i Sverige – vilket gör Sverige till en av de ledande nationerna i utvecklingen av 5G.

5G kan hantera stora mängder data på nya och mer avancerade sätt. Det ger extremt snabb uppkoppling med en mycket låg fördröjning, större säkerhet än dagens nätverkslösningar och till en lägre kostnad och energianvändning. Detta skapar den nödvändiga infrastrukturen för sakernas internet och nya möjligheter med hjälp av sensorer, datorer, smartphones, klockor, glasögon och kameror. 5G-tekniken skapar därmed nya möjligheter för en smartare och mer ansluten värld.

Detta kommer att ge nya möjligheter också för startups i Umeå, menar många.

– Vi hoppas att testmiljön kommer att leda till ökat intresse från industrier och företag och i sin tur kommer startup-företag som använder 5G att komma fram. Men det är inte själva 5G som är intressant, det är de möjligheter som tekniken skapar och hur vi använder den för att utveckla vårt samhälle, säger Anders Kjellander, vd på Umeå Science Park.

Projektet Umeå5G fokuserar på att bygga upp infrastrukturen för 5G i Umeå där framtida produkter och tjänster kan utvecklas och testas.

Vi frågade Nils-Olof Forsgren, vd på inkubatorn Uminova Innovation, vad han anser att denna satsning kommer att innebära för startups i Umeå.

– En stor satsning som denna innebär att startups och stora företag kan testa lösningar, produkter och tjänster i en mycket större skala och jobba tillsammans sida vid sida. Detta kommer att ytterligare förstärka vår position som en stark teknikregion där vi utvecklar lösningar för framtiden.

Peter Eriksson, Sveriges minister för digital utveckling, ser stora möjligheter med en hel stad som 5G-testbädd:

– Många företag och industrier kommer att vara intresserade av ett sådant företag. Och 5G är också mycket intressant och spännande eftersom vi ännu inte vet vad som kommer av det. Men en satsning som denna kommer att förenkla framtida utveckling och investeringar i 5G-teknik.

Projektet Umeå5G är ett samarbete mellan Umeå kommun, Västerbottens landsting, Umeå Energi UmeNet, Umeå universitet och Umeå Science Park.


Text av: Mikael Hansson

Fotograf: Malin Grönborg/Johan Gunséus/Patrick Trägårdh

Publicerad: 31 augusti, 2018Dela artikel:

Text av:

Fotograf:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

Malin Grönborg/Johan Gunséus/Patrick Trägårdh

31 augusti, 2018