De fem nya företagen i ABI är Grand Pike, Icross flyfishing, Once upon, Sol-ionics och Wilda spårning.
De fem nya företagen i ABI är Grand Pike, Icross flyfishing, Once upon, Sol-ionics och Wilda spårning.

Nya startups till inkubator

Spelstudion Grand Pike från Skellefteå är ett av fem startupbolag som tar plats i Arctic Business Incubator.

Tre startupbolag från Skellefteå och två från Luleå har antagits till Arctic Business Incubator. Det handlar om spel, friluftsliv, rymd och informationsteknik. De nya bolagen får en startpeng på 50 000 kr som ska bidra till ett första steg framåt.

De fem nya företagen är Grand Pike, Icross flyfishing, Once upon, Sol-ionics och Wilda spårning.

– Det är ett spännande startfält och det ska bli otroligt roligt att coacha och jobba med bolagen, säger Joakim Enerstam, affärsrådgivare på ABI.

Två gånger per år antas nya startups till Arctic Business Incubator där de får tillgång till internationellt nätverk av investerare, affärskontakter och experter. Förutom individuell rådgivning och finansieringslösningar erbjuds de rekryteringstjänst för att bygga sitt team för att få fart på affärerna.

Sedan starten 2005 har ABI coachat över 150 startups. Bolag som Behaviosec, Pizza.nu, Satmisson, D-Flow Technology, Netrounds och Biocool.

Fakta om de fem nya ABI-bolagen:

Grand Pike, Skellefteå
Grand Pike är en spelstudio som utvecklar spel för mobil och tablets. Första titeln heter Summoners League och är ett så kallat Real-time-strategy spel (RTS) som utspelar sig i magisk fantasymiljö.

Icross flyfishing, Skellefteå
Har tagit fram en innovativ produkt som gör att fiskare, exempelvis flugfiskare kan nå och komma åt helt nya platser att fiska på. Produkten är enkel att transportera och ta med.

Once Upon publising, Skellefteå
Once Upon är en ny app som gör det enkelt att omvandla bilder och minnen från din telefon direkt till en fysisk bok – istället för att bilderna sparas digitalt och glöms bort.

Sol-ionics, Luleå. Är med i ESA BIC Sweden
Sol-ionics har utvecklat och patenterat nya halogenfria ioniska vätskor (oljor och smörjmedel) för användning av rymdindustrin samt har även stor potential för att användning i annan industri. De kan göras elektriskt ledande för att exempelvis avleda statisk elektricitet.

Wilda spårning, Luleå. Är med i ESA BIC Sweden
Wilda spårning har med hjälp av rymdteknik utvecklat ett basstationsfritt kommunikationssystem som ska bidra till att revolutionera och underlätta framtida räddningsarbete vid stora skogsbränder.