Lars-Åke Willkjell, Magnus Eklund och Jill Aittamaa.
Lars-Åke Willkjell, Magnus Eklund och Jill Aittamaa är de senaste tillskotten inom C4 Contexture.

Nytt bolag siktar mot 40 anställda

32 anställda följde med när C4 Contexture avknoppades från UDK i Umeå. Nu siktar bolaget mot att bli 40 innan året är slut.

– Vi kommer att anställa fler, intygar Jan Gustafsson, vd för C4 Contexture, som bildades ur UDK i Umeå i början av 2016.

– Det kan bli så många som sex personer, det är i alla fall vårt mål med en budget som bygger på tillväxt, fortsätter Jan Gustafsson.

Tre nya
I veckan har C4 Contexture presenterat tre nya konsulter. Jill Aittamaa, har jobbat med systemutveckling för telekomindustrin, Lars-Åke Willkjell, kommer från systemutveckling inom landstingsvärlden och Magnus Eklund blir konsult med placering i Göteborg.

– Det känns spännande och roligt, inte minst för att jag nu kommer att få mer kundkontakt än på mitt tidigare arbete, säger Jill Aittamaa.

– I mitt fall var det lämpligt att få bryta lite ny mark och få en nytändning. Det är kul att pröva nytt och få lära sig nya saker, säger Lars-Åke WillKjell.

– C4 Contexture är ett bolag med nystart och det känns kul, säger Magnus Eklund.

C4 Contexture är idag både ett produktbolag och tjänstebolag. Förutom utveckling av C4-systemet har företaget även expertis inom informationslogistik och så kallad PIM, Product Information Management, för att hjälpa kunderna att förenkla och förbättra sitt arbete med produktinformation, minska kostnader och göra mer affärer.

Nytt systerbolag
Det var i januari 2016 som nya bolaget C4 Contexture bildades. 32 anställda från IT-bolaget UDK gick då över till det som skulle bli ett nytt systerbolag.

– I det här fallet var det ganska enkelt att dela bolaget eftersom ungefär hälften av UDK:s anställda enbart jobbade med C4, säger Jan Gustafsson, nyrekryterad vd för det nya bolaget.

– De kunder och kundavtal som vi redan hade inom C4 gick då också över, säger Jan Gustafsson, något som naturligtvis gav det nya bolaget en snabbstart.

Jan Gustafsson

Jan Gustafsson är ny vd för C4 Contexture.

Håller koll på artiklar
Inom UDK började systemet C4 utvecklas redan för tio år sedan och har sedan dess vuxit kraftigt. Systemet används för att hålla kolla på artiklar i exempelvis branscher som livsmedel, byggindustri och möbelinteriörer. Det kan röra sig om företag som har över 50 000 artiklar, något som snabbt kan leda till en ogenomtränglig djungel av gammal och ny information.

Men med system som C4 Contexture kan alla artiklar hållas uppdaterade. Ändras artikelnummer, priser, bilder eller annan information sker en automatisk uppdatering på webbsidor, e-butik, prislistor, pdf-blad och broschyrer på nätet.

Växa med fler kontor
– Med ett nytt bolag kan vi lägga mer fokus på att utveckla produkten och växa både nationellt och internationellt, säger Jan Gustafsson.

– Vi har nu en ambition att starta upp kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö. I Göteborg finns vi redan med fem anställda, berättar Jan Gustafsson.

Det är också i dessa tre storstadsregioner som de flesta kunderna finns. Men verksamheten är också stor i Norge, hela 40 procent av omsättningen ligger där.

– Det finns ett bra tryck på marknaden efter PIM-system, alla marknadsavdelningar behöver få ut sin information i realtid. När det sker en ändring förväntar sig kunden att det ska finnas överallt.

Molnet nästa steg
Bakom C4 Contexture ligger IBM-mjukvara som en huvudkomponent, och det är något som C4 kommer att fortsätta med, även om det finns konkurrenter som valt andra vägar än IBM-spåret.

I övrigt är det, som för så många andra, molnet som är nästa steg.

– Det är klart att C4 ska finnas som en molntjänst eller som software-as-a-service. Framtiden ligger i det. Det är ett utvecklingssteg som alla mjukvarubolag måste ta, annars dör du, slår Jan Gustafsson fast.