"Umeå är en jätteintressant stad med många entreprenörer. Vi hoppas kunna bli en plattform för utveckling av startups." Ulrika Viklund, House Be, och Richard Lindberg, Thnx Innovation, är två av initiativtagarna till nya startup-hubben House Be i Umeå.
"Umeå är en jätteintressant stad med många entreprenörer. Vi hoppas kunna bli en plattform för utveckling av startups." Ulrika Viklund, House Be, och Richard Lindberg, Thnx Innovation, är två av initiativtagarna till nya startup-hubben House Be i Umeå.

Nytt centrum för startups öppnar i Umeå

Entreprenörshubben House Be öppnar för startups i MVG-gallerian i centrala Umeå. Diös och Thnx Innovation är med i satsningen.

För drygt ett år sedan öppnade entreprenörshubben House Be sin första verksamhet i Åre. Nu etablerar de sig i MVG-gallerian mitt i centrala Umeå. Fastighetsägaren Diös påbörjar i dagarna utvecklingen av de nya ytorna i tidigare butikslokaler på våning två i gallerian, till att bli en plats för modern co-working. Beräknat inflyttningsdatum är 1 mars 2019.

Lokala entreprenörer

House Be blir alltså del av MVG-gallerian och precis som i Åre kommer lokala entreprenörer att spela en viktig roll för den nya etableringen. Bakom satsningen i Umeå finns, utöver House Be, Thnx Innovation. Thnx har sedan starten 2016 verkat för det digitala entreprenörskapet i och omkring Umeå och kommer att finnas med från start i House Be Umeå.

– Det känns riktigt bra med att kunna erbjuda House Be en central yta på en modern plats mitt i Umeå. Och det känns extra roligt att det lokala innovationsbolaget Thnx kommer att vara med och driva satsningen samt att flera av deras övriga bolag redan bestämt sig för att flytta in. Att mixa utbudet i gallerian med moderna kontorsytor som dessutom har inriktningen på startup, entreprenörskap och tech ligger helt i linje med våra utvecklingsplaner för stadskärnan, säger Göran Fonzén, affärschef, Diös Umeå.

Perfekt hub för samarbete

– Vi är stolta över att vara medgrundare till House Be Umeå och vill med detta initiativ hjälpa entreprenörer med bra förutsättningar för att lyckas. Vi vill skapa framtidens arbetsplats och en del i det är att entreprenörer kan samarbeta och hjälpa varandra. House Be Umeå kommer att bli en perfekt hub för det. Vår vision är att bidra till att nya företag inom tech kan bildas och växa i Umeå, säger Richard Lindberg, vd och medgrundare, Thnx.

På lite drygt ett år har House Be fördubblat sin yta i Åre från 500 kvm till 1000 kvm, varit delaktig i uppstarten av E14 Invest, det årliga eventet Riskkapitaldagarna samt lockat till sig över 100 medlemmar i Åre. Nu växer de med ytterligare 540 kvm i MVG-gallerian mitt i centrala Umeå.

Umeå är jätteintressant

En av grundarna av House Be är Ulrika Viklund. Redan för ett år sedan blev hon ett bekant ansikte i Umeå då hon medverkade som föreläsare under Umeå Tech Arena. Nu ser hon fram mot en fortsatt satsning på Umeå som startup-stad.

– I storstäderna finns oftast fler förutsättningar för entreprenörer att lyckas. Till exempel starka nätverk med rollmodeller och mentorer och tillgång till kapital, kompetens och kunskap. Med facit från Åre vet vi att det kan bli lika lätt att starta framgångsrika företag från andra ställen än Stockholm, säger Ulrika Viklund, medgrundare, House Be.

– Umeå är en jätteintressant stad med många entreprenörer. Vi hoppas kunna bli en plattform för utveckling av startups och personer, fortsätter Ulrika Viklund.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 8 oktober, 2018Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

8 oktober, 2018