"Det blir ofta starten på en lysande karriär och kanske även ett växande företag!", säger Maria Olofsson på Uminova Innovation.

Nytt pris för lovande startups

Umeås inkubatorer instiftar nytt pris för att lyfta fram lovande startups.

Det är inkubatorerna BIC Factory och Uminova Innovation som har gått ihop för att skapa det nya priset. Det kommer att delas ut av Västerbottens landshövding, Magdalena Andersson, i samband med Young Startup Day som arrangeras tisdag 11 oktober på Sliperiet. Sponsor till priset är företaget Aptum som också premierar vinnaren med 10 000 kronor i prispengar.

– Det känns naturligtvis väldigt roligt att få möjligheten att uppmärksamma en ung, driven och talangfull entreprenör. Sen att vi inkubatorer väljer att göra det tillsammans känns extra kul då vi gemensamt vill stärka startup-kulturen i Umeå, säger Kerstin Edvardsson, digital projektledare på BIC Factory.

– Att driva ett startup-bolag är en utmanande resa och det behövs både uppmuntran och goda förebilder längs vägen. Det är det vi hoppas åstadkomma med det här priset. Det ska bli jätteroligt att avslöja vinnaren, säger Maria Olofsson på Uminova Innovation, som också är konferencier på Young Startup Day 11 oktober.

Young Startup Day syftar till att inspirera till företagande och vänder sig till unga entreprenörer samt till dem som funderar på att starta eget eller till dem som bara vill bli inspirerade och veta mer om företagande. Under förmiddagen kommer bland annat de tre företag som är nominerade till Årets unga företagare på Umeågalan att pitcha sin affärsidé och bli intervjuade på scenen.