Hög stämning och mycket energi på Umeå Tech Arena med 450 deltagare på plats. Åsa Fällman, Roland Carlsson och Mikael Öhlund gillar arrangemanget som är med och lyfter Umeås startupscen.
Hög stämning och mycket energi på Umeå Tech Arena med 450 deltagare på plats. Åsa Fällman, Roland Carlsson och Mikael Öhlund gillar arrangemanget som är med och lyfter Umeås startupscen.

Nytt rekord för Umeå Tech Arena

Umeås stora event för startupbolag, Umeå Tech Arena, slår nytt rekord med över 450 deltagare på plats och livesändning över nätet.

Att Umeås startupscen blivit en stark mötesplats för entreprenörer, investerare, näringsliv och organisationer märks tydligt när Norrlandsoperan i Umeå fylls av nyfikna och intresserade som vill ta del av idéer från nya entreprenörer och lyssna på föreläsningar av stora bolag som IBM och Tieto.

– Umeå Tech Arena ska skapa bra möten mellan människor som kan skapa något av värde tillsammans, säger Nils-Olof Forsgren, vd för arrangören Uminova Innovation, i vimlet under en paus mellan föreläsningarna och startupbolagens presentationer.

Vi har ett ekosystem där många vill vara med.

Han menar att ett starkt startup-community behövs i staden.

– Det är otroligt viktigt för Umeå att vi får en framtid med växande tech-bolag. Vi har fått ett ekosystem där många vill vara med och engagera sig. Vi har fått ett läge i Umeå där det går bra för många startups. Vi har fått många förebilder, både kvinnor och män som startat bolag.

Se Umeå Tech Arena i efterhand via livesändningen

Fullsatt och livesändning

Att intresset är stort för att möta startupbolag märks inte minst på att de 450 platserna tagit slut långt innan kvällen. Med en livesändning på nätet som lockar många är det ännu fler som kan följa föreläsningarna av IBM och Tieto och startup-bolagens presentationer. Nils-Olof Forsgren betonar att det är många som bidrar till att Umeå fortsätter växa som startup-stad.

– Publiken som är här ikväll är inte bara startups. Det är också de som ännu inte startat bolag, de som vill lära sig något, och vill vara med i en startup-community även om de inte har en egen idé.

– Vi har också många seniora som vill hjälpa till. Vi har Umeågalan som nyligen firades här i stan där flera bolag som är eller vuxit fram som startups hyllades. Vi har innovationskontor, finansiärer, regionala industrier och stora bolag på plats. Vi har Nordea som stöttar tävlingen Demo Day med stipendier.

Djupdykning i blockchain

Umeå Tech Arena är inte bara en mötesplats för startup-scenen i Umeå. Dagen ger också djupdykning i några av de hetaste teknikområden som finns idag med föreläsningar av IBM och Tieto.

En av huvudföreläsarna var Gisela Edendahl, blockchain-expert från IBM, som gav en kunnig inblick i hur blockchain kan användas inom olika branscher.

Gisela Edendahl får alla i salen att ta upp sina mobiler för att direkt på plats kommunicera med stöd av blockchain. Kontentan med övningen är att visa hur svårt det är att hacka kommunikationen.

Tillämpningarna är många och Gisela Edendahl pekar på flera av dem. För att öka återvinning av exempelvis plast kan människor belönas med så kallade tokens via blockchain, tokens som det sedan går att handla för i särskilda butiker. Inom handeln går varor att spåra från den lokala producenten till slutkunden, reservdelar som levereras till fabriker kan följas i varje steg och för mjukvara som uppdateras i bilar kan går det att spåra vem som gjort vilken uppdatering.

– Blockchain är så mycket mer än teknik. Det sparar tid, sänker kostnader, minskar risker, ger större tillit i transaktioner och ger möjlighet till nya affärer, sammanfattar Gisela Edendahl.

Umeå teststad för 5G

Att Umeå tar täten inom 5G-utveckling som en av de första teststäderna i Europa uppmärksammades också under Umeå Tech Arena. Johan Forsman och Karl Forsman från Tieto i Umeå delade på passet om 5G och berättade bland annat om hur skogsindustrin kan komma att utvecklas med stöd av kraftfull 5G-teknik.

Anders Kjellander, vd för Umeå Science Park, fick också tillfälle att berätta mer om vad som kommer att hända när Umeå blir en 5G-stad.

–Det vi vill undersöka är vilka applikationer vi kan använda för att skapa värde för hela samhället. Huvudpartners är Ericsson och Telia, men fler är också på väg in, berättade Anders Kjellander.

Han betonar också att med tekniken kommer helt nya affärsmodeller att skapas.

– Det kommer att vara en utmaningsdriven arena som bjuder in innovatörer och andra.
Men vi behöver nya affärsmodeller. Vi står inför en helt ny värld. Bara en sådan fråga som vem ska betala för alla enheter som placeras ut i 5G-nätet? Vi kommer att testa tekniken ute bland verkligt folk med verklig data. Någon form av värdedelning måste till, säger han.

Demo Day för startupentreprenörer

För första gången var också Demo Day, avslutningen på Uminova Innovations Startupprogram, en del av Umeå Tech Arena. Innan programmet på stora scenen på Norrlandsoperan började fick deltagarna en chans att lyssna på pitcher från startupprogrammets deltagare.

Vinnare blev Flow Below, en affärsidé om att hitta läckor i kommunala avloppsnät. Läs mer om Demo Day.