Thomas Kvist
Thomas Kvist är projektledare för den digitala turistguiden.

Öppen källkod viktigt för digital turistguide från Umeå

Den digitala besöksguiden Digitalvisit är inte färdig än, men redan har den digitala turistinformationen från Västerbotten rönt stort intresse i branschen.

I dagarna kommer projektledaren Thomas Kvist berätta om lärdomarna av att skapa en besöksguide i öppen källkod under den internationella mässan Enter 2011.

Digitalvisit innehåller idag guider med turistinformation om Umeå, Robertsfors, Skellefteå och Piteå och går att nå via webbläsaren i alla typer av mobiltelefoner.

— Guiden är väldigt användbar, framför allt för att den inte ställer större krav på mobilen än att den ska ha en webbläsare. Det var viktig grundtanke i projektet, guiden ska vara till nytta för så många turister som möjligt – inte bara dem med den senaste teknologin på fickan, säger Thomas Kvist. 

Gemensam nytta

Det som är unikt och skälet till att Digitalvisit redan fått så stor uppmärksamhet är att den skapats med hjälp av öppen källkod. Syftet var att lätt kunna dela guiden till andra organisationer för att skapa en stor gemensam nytta. Exempelvis kan man tänka sig att arrangemang som Umeå Open eller Visfestivalen gör en egen version av guiden genom att välja ut information ur det befintliga utbudet, och sedan komplettera med egen information som spelscheman. Valet att använda öppen källkod har gett projektet erfarenhet om såväl programvarorna som i icke-tekniska aspekter, till exempel hur kommuner kan arbeta med denna typ av program. För besökarna på Enter, som arrangeras i österrikiska Innsbruck och handlar om besöksnäring och IT, kan projektets lärdomar ge ovärderlig input.

— Min målsättning med föreläsningen är att sprida erfarenhet och inspirera både kring själva guiden och kring användandet av öppen källkod. Både branschfolk och forskare från hela världen som kommer, så förhoppningsvis kan vi sätta en sten i rullningt, säger Thomas Kvist.

EU-projekt

Än så länge är guiden inte färdig, men en betaversion finns tillgänglig på
www.digitalvisit.se. Projektet drivs gemensamt av Umeå, Robertsfors, Skellefteå och Piteå kommun, Region Västerbotten samt landstingen i Norr- och Västerbotten, och delfinansieras av den Europeiska regionala utvecklingsfonden.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 27 januari, 2011Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

27 januari, 2011