UDK Umeå Datakonsulter

Öppen kodkväll lockar fler

Om kod kan sorla så är det just vad som hörs när det är kodkväll hos it-bolaget Acino. Hit kommer många för att träffas och surra en stund om hack, kod och programmering.

– Det här har varit efterfrågat av både studenter och personal. Det är trevligt med en mix och att blanda folk från olika håll, säger Jenny Österlund, ansvarig för arrangemanget hos
Acino, där hon står mitt i vimlet.

Tanken är att första onsdagen varje månad bjuda in till en kväll där alla kodintresserade kan träffas och tillsammans ägna sig åt det som är allra roligast, det vill säga kod, menar Jenny.

Många intresserade

Det här är första gången som kodkväll anordnas och uppenbarligen verkar många lockade av initiativet för det är fullt i lokalerna. Kvällen är helt öppen för deltagarna att forma som de vill ha den. Antingen har man med sig ett eget arbete, enskilt eller i grupp. Eller så kommer man med en idé och försöker få andra duktiga utvecklare med på tåget. Eller så diskuterar man bara intressanta lösningar eller ny teknik.

Kodkvällarna ska vara öppna för alla, oavsett om man är självlärd, helt rookie eller välutbildad med flera års erfarenhet.

– Det är som ett datadagis, säger Jenny med ett leende.

– Vi uppmanar folk att ta med sig vad de vill, eller kanske se vad andra gör.

Skönt med miljöbyte

Lars Englund och Victor Winnhed har gjort just detta. De har tagit med sig ett arbete som de står mitt uppe i. Båda är studenter på Civilingenjörsprogrammet för Interaktion och design och nu har de tagit plats vid ett av de öppna borden hos Acino.

– Vi har tagit med oss en skollaboration från kursen Systemnära programmering, berättar Lars Englund.

– Det här ska in på fredag så det är lite bråttom. Men det är skönt med miljöbyte, annars hade vi suttit på skolan, förklarar Victor Winnhed, innan han tillsammans med Lars dyker ner i uppgiften igen.

Text och foto: Mikael Hansson