Geek Girl Meetup Umeå
Mikaela Pettersson från webbyrån Välkommen

Optimera för människor – inte för sökmotorer

Även Geek Girl Meetup Umeås andra träff drog fullt hus. Denna gång samlades ett 60-tal kvinnor för att få lära sig mer om sökoptimering och vilka data som Google och andra aktörer får tillgång till genom vårt internetanvändande.

Mikaela Pettersson var först ut av två talare. Hon driver, tillsammans med Leif Fransson, webbyrån Välkommen AB. En av många webbrelaterade tjänster som Välkommen erbjuder är sökoptimering. I snabb takt presenterade Mikaela ett antal handfasta tips och konkreta metoder som man kan använda sig av för att få webbplatser att klättra i Googles resultatlistor.

– Googles algoritmer är hemliga och därmed är sökoptimering ingen exakt vetenskap. Det man ändå kan säga är att alla sökmotorer eftersträvar att vara så lika människor som möjligt. Optimera därför för människor och riskera inte textens läsbarhet bara för sökoptimeringens skull, var några av Mikaelas tips.

Kvällens andra talare Astrid Mager, postdok-forskare vid HUMlab, Umeå universitet talade om vad vår ökade användning av Google innebär ur integritetssynpunkt.  Google har stor kännedom om vad vi söker efter på nätet och anpassar därmed reklam och annat efter det. Det finns numera inget behov av övervakningskameror t ex då vi förser Google med all nödvändig information ändå. Astrid uppmanade till ett kritiskt tänkande och belyste svårigheterna kring att lagstifta nationellt kring något som är globalt. En fråga från publiken var vilket som är ”farligast”, Facebook eller Google?

– Det är nog Google då du väljer själv om du vill gå med i Facebook. Google däremot samlar info om dig oavsett om du vill eller inte. Det är även ”by default” den sökmotor som är standard i t ex Android-mobiler och du måste dessutom ha ett Gmail-konto för att få access till Android Market berättar Astrid Mager. Hon tipsade även om ett sätt att surfa anonymt genom att använda sig av
http://scroogle.org/
som är en add-on på din browser.

Nästa Geek Girl Meetup Umeå blir av modell större och kommer att äga rum den 17-18 mars i HUMlabs lokaler på Umeå universitet.

Geek Girl Meetup Umeå 

Här kan du se Mikaela Petterssons föredrag om
Sökoptimering.

Här kan du se Astrid Magers föredrag om
Google.

GGM Umeås julsession 

Geek Girl Meetup är en knytkonferens och nätverk för geek girls som är intresserade av webb, kod, design, sociala medier, teknik och affärsutveckling. Syftet är att lyfta kvinnor i branschen. Samarbetspartners för Geek Girl Meetup Umeå är Teknisk-naturvetenskaplig fakultet vid Umeå universitet, HUMlab vid Umeå universitet, Film i Västerbotten, ABF samt Infotech Umeå.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 16 december, 2011Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

16 december, 2011