Sara Lindahl och Jonas Sjöberg från Adopticum
Sara Lindahl och Jonas Sjöberg från Adopticum berättade vid ett möte i Umeå om de nya möjligheter som optisk mätteknik ger.

Optisk mätteknik ger nya produkter

Öka idrottares snabbhet, mäta volymen i flishögar eller registrera blodflöde i människans kropp. Optisk mätteknik har många tillämpningar och nu ska fler företag i norra Sverige lockas att satsa på tekniken.

Nu ska företag i norra Sverige bli ännu vassare inom optisk mätteknik. Området är brett och omfattar allt från 3D-kameror, surfplattor i industrimiljöer och optiska sensorer till mätteknik. Med en finansiering på 11 miljoner kronor från Tillväxtverket drivs satsningen Omin, Optisk mätteknik för ett innovativt näringsliv, av Stiftelsen Adopticum som har kontor i Skellefteå och Umeå.

För att sprida satsningen till fler anordnas under april och maj ett antal seminarier i Umeå, Skellefteå, Piteå och Luleå. Vid mötet i Umeå, som hölls 8 april, berättade Sara Lindahl, projektledare för Omin, om de möjligheter som nu öppnas för att starta fler projekt inom optisk mätteknik.

Jonas Sjöberg, även han anställd vid Adopticum, gav under mötet flera exempel på den teknik som används idag med bland annat 3D-kameror, värmekameror och laser.

Sports Capture
Ett exempel som Jonas Sjöberg själv arbetat med är Sports Capture, en produkt som med 3D-mätteknik och 3D-sensorer optimerar träning av explosivitet och snabbhet hos idrottare. Sports Capture har redan nått framgångar, bland annat som vinnande bidrag i tävlingen Venture Cup.

Utvecklingen inom optisk mätteknik går mycket snabbt vilket öppnar upp för möjligheter till helt nya typer av produkter och tjänster.

– Att få medel till detta projekt gör att vi kan arbeta för att sprida kunskap om teknikområdet till långt fler verksamheter inom alla typer av branscher. Vårt mål är att produkter och tjänster som ett direkt resultat av projektet ska finnas på marknaden redan under projektets löptid, har Adopticums vd Kenth Johansson sagt i en tidigare artikel på Infotech Umeå.

Se mer om kommande träffar kring optisk mätteknik.