TinyMCE

Över 100 miljoner installationer av Moxiecodes editor

Framgången för Skellefteåföretaget Moxiecode har varit enorm under senare år. Företagets egenutvecklade texteditor TinyMCE ingår i över 100 miljoner programinstallationer över hela världen.

Kanske vet du inte om det, men om du är en användare av populära content management system som WordPress, Joomla eller Drupal så har du med stor sannolikhet redan kommit i kontakt med Skellefteåföretaget Moxiecodes mest populära produkt, TinyMCE, Tiny Moxiecode Content Editor. Det är en editor som används online för HTML-formatering när du vill ändra text till fetstil, kursiv, understrykningar, placera in bilder, osv.

I populära bloggverktyget WordPress ingår exempelvis TinyMCE som standardeditor. Eftersom det idag finns över 60 miljoner bloggar byggda med WordPress innebär det en enorm spridning för editorn från Skellefteå. Men inte bara WordPress utan även publiceringssystem som Joomla, Umbraco och Drupal använder sig av TinyMCE som en editor.

– Det är en WYSIWYG editor med öppen källkod. Det innebär att utvecklare kan använda det och bygga in det i sina egna system, förklarar Joakim Lindkvist på Moxiecode, vars applikation inte bara används inom open source-världen utan även av företag som Microsoft, IBM, Facebook, Oracle och Apple. Facebook använder exempelvis TinyMCE i applikationen Anteckningar medan Apple har den med i sitt iCloud-system.

– Apple kontaktade oss för några år sedan för att använda TinyMCE. Vi hjälpte dem med några tillämpningar och nu ser vi att TinyMCE används av iCloud-användare, fortsätter Joakim Lindkvist.

Moxiecode startades av Joakim Lindkvist och Johan Sörlin 2003 och företaget fokuserar idag på att skapa en större produkt genom att slå samman TinyMCE med Plupload, en ny produkt för att enkelt ladda upp dokument samt applikationerna MCFileManager och MCImageManager. Det nya paketet förväntas vara färdigt mot slutet av 2012.

Inom företaget finns också många andra idéer och potentiellt nya produkter och tjänster som kommer i framtiden. Det kan också nämnas att Moxiecode alltid håller utkik efter talangfulla medarbetare och man har också planer på att hitta större lokaler i Skellefteå.

Text: Damian Dugdale


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 23 oktober, 2012Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

23 oktober, 2012