Erbjuder övernattning i Björnide. Christer Nederstedt, grundare av Hello Nature, vill att fler ska få uppleva vad naturen har att ge.
Erbjuder övernattning i Björnide. Christer Nederstedt, grundare av Hello Nature, vill att fler ska få uppleva vad naturen har att ge.

Övernatta i björnens bo

Hello Nature ska ge besökare en oförglömlig upplevelse i Västerbotten. Ordnar övernattning i björnide.

Har du funderat på hur det skulle vara att övernatta i ett björnide? Nu kan du testa. Från och med i sommar finns nämligen övernattning i björnide med i Hello Natures aktivitetsutbud.

– Det gäller bara att undvika att röra runt i det för mycket – vi hyr ju trots allt i andra hand, säger Christer Nederstedt, Hello Nature, som är ett av de startup-bolag som Uminova Innovation stöder med affärsutveckling.

Hittat sin affärsmodell

Som många startup-bolag har Hello Nature under sin första tid fått pröva och vrida på sin affärsmodell. Hello Nature började som en delningstjänst riktad mot människor som vill vara ute i naturen men saknar utrustning. Via Hello Nature skulle det vara möjligt att få dela kanot, fiskesaker, skridskor eller annan fritidsutrustning med andra.

Den första tjänsten som byggde på att dela på produkter har idag riktats om till en tjänst för upplevelser där Hello Nature kan erbjuda allt från segling, sälsafari och guidad fjällvandring till forsränning och hängflyg. Och nu alltså även övernattning i björnidé.

Övernatta i björnide

Tankarna på björnidet dök upp redan 2009, när Hello Natures samarbetspartner Trollklintens jakt- och fiskecamp tog hand om ett par som ville tillbringa sin bröllopsnatt på en ovanlig plats. Det slutade med att paret övernattade i ett björnide.

– Vi har haft gäster som har sovit i björnidet, men vi har inte erbjudit upplevelsen fortlöpande. Efter att vi pratat ihop oss med Hello Nature har vi nu inlett ett samarbete som vi bedömer är unikt. Ingen annanstans kan du, såvitt vi vet, uppleva det vi nu erbjuder, säger Jan-Erik Wallin, ägare av Trollklintens jakt- och fiskecamp.

De första övernattningarna i björnens bo kan ske nu i sommar. Björnidet ligger i en norrsluttning i vacker västerbottnisk fjällmiljö, strax utanför Dorotea. Det innebär kvällssol och en värmande morgonsol. I paketet ingår två nätters övernattning, varav en i björnide. Innan vandringen till björnidet får samtliga gäster information och kunskap om den svenska brunbjörnen. All nödvändig utrustning ingår och en guide följer med till och från idet.

– Vi på Hello Nature blir de första gästerna i björnidet. Dels vill vi säkra kvaliteten, dels genomföra de sista förberedelserna innan de första gästerna anländer, säger Christer Nederstedt.

3 tips från Anders Blomberg

Anders Blomberg, affärsutvecklare på Uminova Innovation, har fäljt Hello Natures utveckling. Här ger Anders några råd utifrån startup-bolagets resa:

  • Det är viktigt att veta vilken målgrupp du riktar dig mot. Efter att tidigare ha riktat sig mot målgruppen som saknade utrustning för att komma ut i naturen riktar sig Hello Nature idag till dem som vill ha färdiga upplevelser för att uppleva naturen.
  • Ta reda på vilket värde du kan leverera till din målgrupp genom att testa dig fram, det behöver inte vara perfekt från början. För Hello Nature innebar det alltså ett nytt erbjudande.
  • Behåll och förfina det som funkar, ändra på det som inte funkar. För Hello Nature innebar det att företaget gick från fokus på produkter till fokus på upplevelser.