På SLUSH för att nätverka var Ullamaria Granåsen, Uminova Innovation, Richard Larsson, Uminova Innovation, Alexandra Hägg, Bring Music, Raphaela Bieber-Bardt, MetaDate och Robert Winter, Elastisys.

På SLUSH för att träffa rätt

Nätverkande, förberedelser och fokus. Det är ledorden när ett antal startupbolag från Umeå gav sig ut i minglet på SLUSH i Helsingfors.

SLUSH har på tio år utvecklats till en av världens främsta mötesplatser för startups och investerare. Uminova Innovation tog med sig två stycken deltagare från sitt startupprogram för att ge dem en inblick i det hetaste trenderna och träffa de människor som tänker förändra världen.

– Jag slås av den fantastiska energi som man möts av på SLUSH. Man får känslan av att man faktiskt kan göra vad som helst bara man är dedikerad, säger Alexandra Hägg från Bring Music.

– Det finns otroligt mycket kunskap att ta del av i alla föreläsningar. Dessutom har jag tagit chansen att fånga upp några av de mest intressanta föreläsarna och har kunnat få specialtips av dem, säger Raphaela Bieber-Bardt från MetaDate.

Något som de flesta också slås av är den framåtblick som står i centrum.

– I alla föredrag om till exempel matfrågan så handlar det inte om här och nu, utan om vad som faktiskt är möjligt. Mycket handlar också om hur saker och ting kan bli så mycket bättre om vi bara förändrar vårt sätt att tänka. Människorna som är här är de som verkligen försöker göra något, säger Richard Larsson, en av affärscoacherna från Uminova Innovation som följde med till SLUSH.

Investerarperspektiv

Men trots alla föreläsningar så är det i alla väntade och oväntade möten som SLUSH:s potential verkligen visas.

– Jag har tagit chansen att prata med ett antal riktigt stora investerare och har försökt förstå vad de är ute efter och när det är relevant att höra av sig till dem för en startup som oss. Det är så enkelt att komma i kontakt med dem här, det är ju bara att gå fram och presentera sig, säger Raphaela Bieber-Bardt.

–  Jag har pratat med en annan tjej som har en liknande affärsidé som jag och det var väldigt intressant att utbyta tankar och erfarenheter. Hennes utmaningar är till stor del samma som mina, säger Alexandra Hägg.

Rätt människor på rätt plats

Ett antal startupbolag från Umeå som har kommit längre än Bring Music och MetaDate återfanns också i minglet på SLUSH. Robert Winter, vd på Elastisys som är inne i Uminova Innovations inkubator, var en och han poängterar vikten av förberedelse.

– Alla är ju här, både våra potentiella partners och investerare, så jag har lagt mycket energi på att försöka boka in möten med dem i god tid innan, säger Robert Winter.

Även Umeåbolaget Smart Video var på plats på SLUH och även de förberedde sig väl.

– Vi såg till att boka möten med potentiella kunder, internationella samarbetspartners och andra intressenter. SLUSH har dessutom många bra event som man kan förboka, vi var bland annat på svenska ambassaden och på luncher med koppling till vår verksamhet, säger Niklas Jansson från Smart Video.

Att man får ut något av att åka på SLUSH är det inte någon tvekan om.

– Vi har haft en nästintill fullspäckad kalender från morgon till kväll. Det är en bra internationell mötesplats inom techsektorn som jag varmt rekommenderar ett besök till, säger Niklas Jansson.

– Jag har haft 13 förbokade möten och träffat en del människor ute på golvet som jag har lyckats boka in på möte, så är helt klart nöjd. Mötena är ju i mångt och mycket en första kontakt som vi sen tar vidare efter SLUSH, säger Robert Winter.