Uniaden2015_03.jpg
Eva Lund och Ulrica Fors från Sogeti är två av många representanter från it-företag som deltar på Uniaden för att knyta kontakt med studenter.

På Uniaden samlas företagen för att möta studenter

Närmare hundra företag varav många från it-branschen. Studenter vid Umeå universitet har full huggning under Uniaden för att knyta kontakt med kanske framtida arbetsgivare.

Uniaden är norra Sveriges största och bredaste arbetsmarknadsmässa som årligen arrangeras på Umeå universitet. Två våningar i hela Universum-huset är fullt av montrar och tusentals studenter trängs under dagen för att få information och prata med olika företag. Här är en mötesplats med näringslivet som ger studenterna möjlighet att utforska vad som väntar efter avslutad utbildning, möjligheter för exjobb, uppsatsskrivande och sommarjobb.

Uniaden är populär och flera av företagen som finns på plats återkommer år efter år. Ett av dem är Atea och en av representanterna vid företagets monter är Jessica Lindmark. Inom Atea arbetar hon främst med samverkanslösningar och kommunikationsplattformar, det som inom branschen kallas unified communications. Dit hör allt från ip-telefoni, mejl, chatt och videosamtal till sociala medier.

Det är tredje året som Jessica Lindmark är med på Uniaden och hon tycker att intresset är större än någonsin.

– Det är ett par tre år sedan jag var med på Uniaden senast. Men jag upplever att det är ett större intresse från studenterna i år. De känner till Atea bättre, vill höra mer ingående om hur vi jobbar och vill veta hur deras utbildningar relaterar till det vi gör, säger Jessica Lindmark.

– Vi pratar också om hur brett it-området är, att vi kan erbjuda exjobb och att vi söker både juniorkonsulter och seniora konsulter.

Jessica Lindmark
Jessica Lindmark, Atea, tycker att intresset från studenterna är större än någonsin.

I andra änden av lokalen har Cinnober ställt upp sin monter. Det är tredje året i rad som Cinnober är med på Uniaden, det är en mässa som företaget satsar stort på eftersom här finns möjlighet att möta allt från it-studenter till ekonomer.

– Vi har varit huvudsponsor under två tidigare år och vi ser nu att många börjar veta vilka vi är, säger Jonas Engman, platschef i Umeå för Cinnober.

Cinnober etablerade sig i Umeå för tre år sedan då företaget tog över japanska Nomuras kontor. Idag finns det närmare 50 utvecklare på plats mitt i centrum i nybyggda Utopiahuset. Cinnober bygger system för aktiebörser och finanshandel över hela världen och har stort behov av programmerare och utvecklare, men också interaktionsdesigners har klivit in på kontoret under senare tid.

– Vi gör den här satsningen men har också sponsrat fotbollslaget UIK som innebär att vi visar upp oss för hela Umeå, inte bara för datavetare, fortsätter Jonas Engman.  

Det är en strategi som innebär att också familjemedlemmar och anhöriga till sådana som kan anställas på Cinnober får upp ögonen för företaget och kan tipsa om lediga tjänster.

Maryam Pourangnia och Emma Rosendal från Cinnober
Maryam Pourangnia och Emma Rosendal från Cinnober tar plats i montern för att möta studenter. I bakgrunden Jonas Engman, platschef för Cinnober i Umeå.

Ytterligare en bit bort lyser Codemills blåa monter. Studentkontakt är viktigt för Codemill eftersom många rekryteringar sker direkt från utbildningarna vid Umeå universitet. Därför är det också för Codemill en självklarhet att delta på Uniaden.

– Det är väldigt roligt att få komma tillbaka till Uniaden! Nästan alla på kontoret har ju studerat på Umeå universitet relativt nyligen, kanske till och med engagerat sig i just Uniaden, så vi kan verkligen relatera till studenterna, säger Emilott Lantz, kommunikationsansvarig på Codemill och en av de som finns på plats i montern.

– Med tanke på expansionsläget i Umeås it-sektor är det dessutom jätteviktigt att komma ut och visa upp sig, för det kommer att bli en kamp mellan it-företagen i stan om de vassaste studenterna, säger Emilott Lantz.

Fakta om Uniaden:
Uniaden arrangeras genom ett samarbete mellan de fyra ­studentföreningarna NTK, HHUS, PLUM och UMSYS och vänder sig till ca 6000 studenter inom teknologi, naturvetenskap, ekonomi, IT, media, design, HR och systemvetenskap. I år fyller Uniaden 20 år.

Rickard Lönneborg och Annica Lindström 
Rickard Lönneborg och Annica Lindström i Codemills monter. Codemill är ett av de företag som inkubatorn Uminova Innovation varit med och stöttat. 

 

Ulrica Fors, Ulrik Sandgren, Linda Delavaux och Niklas Rönnlund
Ulrica Fors, Niklas Rönnlund, Linda Delavaux och Ulrik Sandgren från Sogeti har tagit den röda färgen från Sogeti med sig till Uniaden.

 

Mia Petersson
Mia Petersson, Tieto, i samtal med student. Tieto är ett av Umeås största it-bolag sett till antalet anställda.

 

Hugo Roche och Lara Gavina
Hugo Roche och Lara Gavina i North Kingdoms monter gav internationell touch på mässan. Hugo är från Frankrike och Lara från Italien.

 

Joanna Åström, Jakob Åberg och Joakim Ljungren
Joanna Åström från Knowit träffar Jakob Åberg och Joakim Ljungren som båda läser civilingenjörsprogrammet i interaktion och design.

 

Lina Rydberg, Tomas Pedersen och Robert Eriksson
Lina Rydberg, Tomas Pedersen och Robert Eriksson från Alten är glada både åt att företaget växer i Umeå, idag 12 anställda, och att få vara på Uniaden.

 

Anton Jonsson och Peter Johansson
Anton Jonsson går sista året på Teknisk datavetenskap och gör just nu sitt examensarbete på Xlent i Umeå. Passar därför på att också stå ett tag i företagets monter för att hjälpa till i mötet med studenter. På bilden tillsammans med Peter Johansson, IT-konsult på Xlent.

 

Johannes Hörnberg
Johannes Hörnberg, konsultchef på CGI, flyttade upp till Umeå från Stockholm för något år sedan och möter nu studenter på Uniaden för att berätta om IT-konsultens vardag och hur det är att arbeta på CGI.

 

Pether Lassén
Pether Lassén, teknikchef på Fält Communications, kunde bland annat berätta att företaget nyligen listats som ett av de 50 mest lovande företagen i världen inom området Internet of Things.

 

Marit Olsson, projektledare, och Fredrik Strålberg, företagsansvarig
Fredrik Strålberg, företagsansvarig, och Marit Olsson, projektledare för Uniaden, ser till att hålla ihop studenternas arbetsmarknadsmässa tillsammans med ett stort antal övriga funktionärer och volontärer från studentkårer.

Text och foto: Mikael Hansson