Venkat Subrimaniam
Venkat Subramaniam menar att nya Java 8 kommer att innebära ett paradigmskifte.

Paradigmskifte väntar javautvecklare

Ett paradigmskifte väntar utvecklarna när nya versionen Java 8 kommer ut i mars 2014. Det menar internationella javaexperten Venkat Subramaniam som är på Sverigebesök i Stockholm och Umeå.

Venkat Subramaniam kallar det rewire, en mental omställning. När nya versionen av Java SE 8 med Lambda Expressions som standard släpps i mars 2014 kommer det att bli en utmaning och ett paradigmskifte för javautvecklare. Att lära sig förstå den nya syntaxen kommer att gå fort, där är det inga problem, menar han. Däremot kommer det att ta längre tid att ställa om i det mentala.

– Det kommer att bli en fundamental förändring. Det stora blir att vi får ett helt nytt sätt att tänka.

– Det blir en liten förändring för språket men en stor förändring för utvecklarna, slår Venkat fast.

Lambda Expressions

Under den senaste veckan, i Umeå men framför allt vid flera föreläsningar under
Jfokus-veckan
i Stockholm Waterfront, har Venkat fått berätta om den kommande lanseringen av Java 8 och de nya möjligheter med Lambda Expressions, eller Lambdauttryck på svenska, som kommer med den nya versionen.

Att
Umeå Java User Group
lyckades locka Venkat Subramaniam att komma upp till Umeå var en riktig höjdare för Umeåutvecklarna. Men Venkat uppskattade också att möta utvecklarna i norr.

– De var ivriga och ville gärna lära mer, svarar Venkat Subramaniam artigt om hur det var att hålla en workshop i Umeå förra söndagen. Trots den lite annorlunda tiden en söndag eftermiddag så hade ett 30-tal utvecklare sökt sig till träffen.

Men även om det är ett artigt svar, Venkat Subramaniam är en mycket vänlig själ, så verkar han vara uppriktigt ärlig och tacksam över att så många ville komma på en söndag för att höra vad det innebär att programmera med Lambda Expressions. Belöningen är stor för den nya versionen kommer att spara tid och kod.

– Vi blir mer koncisa och kommer att skriva 50 till 60 procent mindre kod, hävdar Venkat Subramaniam. 

Glad över att få undervisa

Att förklara detta och hjälpa andra att förstå vad de nya förändringarna innebär är något som Venkat uppskattar mycket. Han är uppriktigt glad över att få många tillfällen att undervisa, vare sig det är en söndag eftermiddag i Umeå, eller mer övergripande föreläsningar eller djuplodande handgripliga övningar som tvådagarskursen Java 8 Deep Dive i samband med Jfokus i Stockholm.

– Den enda rikedom som växer när man ger, är när man delar med sig av sin kunskap, säger Venkat Subramaniam med ett stort leende och förklarar att han inte bara ser sig som lärare utan också som student när han undervisar.

– Det händer tre saker när du undervisar. Det första är att du sätter ord på vad du kan. När du formulerar det då lär du dig mer. Det andra är att du får frågor från de som lyssnar vilket tvingar dig att tänka efter. Så gör jag för övrigt också när jag skriver mina böcker. Jag låter andra läsa texterna i förväg för att höra vad de har att säga och lära mig av det.

– Det tredje som händer är att även om ingen ställer frågor så ser jag i deras ansikten vad de känner. Det syns om det är nonsens det jag berättar och det lär jag mig också något av, säger Venkat Subramaniam, återigen med ett leende.

Här nedan är en alldeles färsk inspelning från Jfokus 2014 i Stockholm där Venkat Subramaniam förklarar mer ingående de vinster som utvecklare får med att använda Lambda Expressions.

Text och foto: Mikael Hansson