LANbyCS
Albin Wallin och Zack Holmgren från Paradox pratar med studenter i Paradox monter. I förgrunden: Albin Wallin, Zack Holmgren. I bakgrunden: Fredrik Johansson, Mattias Johansson, Jonas Halvarsson, Adam Dahlgren, Stefan Lindström, John Valinger och Henrik Berell. Foto: Therese Sander.

Paradox möter studenter på lan

När studenter vid Umeå universitet ordnar lan under en hel helg är spelföretaget Paradox Arctic med för att berätta om hur det är att jobba i spelbranschen.

LAN by Computing Science, LAnbyCS, är anordnat av studenter från CS-sektionen vid Umeå naturvetar- och teknologkår och brukar locka drygt 100 studenter att under en veckohelg samlas för att spela datorspel.

Varje år bjuds också företag in för att presentera sin verksamhet och bidra till tävlingarna. I år var spelföretaget Paradox Arctic en av sponsorerna och Infotech Umeå bad Jenny Österlund på företaget att berätta mer.

Varför är ni med på LANbyCS?
Jenny Österlund:

Vi är där för att träffa studenterna och visa att vi finns i Umeå.  Vi kommer växa och behöva fler duktiga medarbetare inom ett år. Förutom att vara tekniskt kompetent så vill vi ju gärna att man gillar att spela spel om man ska jobba med oss. Därför är ju ett lan ett perfekt ställe för oss att leta personal.

Vi tycker att vi fick ett bra gensvar av studenterna. Det var många som ställde frågor och var intresserade av oss både som arbetsplats och för exjobb så det var jättekul! Nu har vi tyvärr redan fullsatt med exjobbare för den här perioden, men det kommer ju fler tillfällen framöver.

LANbyCS
Till vänster: Albin Wallin och Mattias Hinnersson diskuterar i Paradox monter. Foto: Therese Sander.

Ni stod också för en tävling?
Jenny Österlund:
Söker man exjobb eller anställning hos oss som programmerare får man göra ett programmeringsprov på Kattis. För att studenterna skulle få känna på hur det känns hade vi en tävling under lanet där dom fick försöka lösa en uppgift. Av de som var med var det två som klarade av att lösa uppgiften inom godkänd tid, Johan Nilsson och Joel Viklund. Dom fick dela förstaplatsen och fick spelnycklar till Magicka 2, City Skylines och Pillars of Eternity.

Varför ska studenter spela datorspel?
Jenny Österlund:

Förutom att spel först och främst är underhållande så finns det även forskning som visar att du blir trevligare och mer social av att spela datorspel. Några positiva effekter som brukar nämnas är att spelande bidrar till att öka ungdomars kreativitet, logiskt tänkande, reaktionssnabbhet och kunskaper i engelska.

Hur är Umeå som spelstad?
Jenny Österlund:

Som spelstad är Umeå helt klart på frammarsch. Det finns fem större spelstudios som alla har tiotalet eller fler anställda. De fem är Paradox Arctic, Coldwood Interactive, Zordix, Level Eight och Turborilla.
Utöver det så finns det också ett gäng mindre företag eller frilansande spelutvecklare där man antingen är ensam eller kanske två personer som utvecklar spel tillsammans.