Arctic Game Investment Day gav inspiration till att bygga spelkluster i norr.
Arctic Game Investment Day gav inspiration till att bygga spelkluster i norr.

Passion, mission och vision bakom spelkluster

Ett nytt spelkluster i norra Sverige håller på att växa fram. Men då behövs investeringar. Det var ett av budskapen på Arctic Game Investment Day.

Att bygga spelkluster och erbjuda spelutvecklare plats i särskilda spelinkubatorer är en viktig grund för att spelföretag ska kunna växa. Det var föreläsarna och spelinvesterarna Sebastian Badylak och Per-Arne Lundberg överens om under Arctic Game Investment Day som arrangerades av Arctic Game Lab i Skellefteå före midsommar.

Spelet Goat Simulator, som Sebastian Badylak och företaget Coffee Stains står bakom, har idag omsatt 500 miljoner kronor. Flera av deras andra spel har omsatt omkring 50 miljoner. Gemensamt för de spel som har nått långt är att de kommer från spelklustret Sweden Game Arena som har sin bas i Skövde.

Sebastian Badylak menar att spelinkubatorer och spelkluster gör stor skillnad.

– Stöd gör att man orkar stanna kvar och harva på. Dessutom är det sjukt viktigt att ha en inkubator där det är gratis att sitta. En inkubator är en livsuppehållande maskin som behövs i början, säger Sebastian Badylak.

Passion, mission och vision

Per-Arne Lundberg, investerare och affärscoach inom spel, menar att den som ska lyckas inom spelindustrin måste ha passion, mission och vision.

– De ska ha en högre vision än att tjäna pengar. De ska vilja producera spel. De ska ha något som går att släppa inom 18 månader efter att de fått en investering, säger Per-Arne Lundberg.

– När vi tittar på nya bolag tittar vi på grundarna, bolaget, behovet, spelet och affären. De behöver inte mappa in på alla, men helst många av dem. Det behövs också en tanke på hur det ska gå att tjäna pengar på spelet, fortsätter Per-Arne Lundberg.

Viktig inspiration för nytt spelkluster

För deltagarna på Arctic Game Investment Day blev dagen en injektion för möjligheten att bygga vidare på det spelkluster som genom Arctic Game Lab just nu växer fram i norra Sverige.

2015 etablerades projektet Arctic Game Lab med syfte att skapa ett hållbart kluster av spelföretag i norra Norrland. Idag finns ett 30-tal spelutvecklande bolag i regionen och drygt 150 professionella spelutvecklare i Boden, Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå. Arctic Game Labs långsiktiga mål är att regionen år 2030 ska ha nått 1 000 professionella spelutvecklare i 100 bolag. För att lyckas med detta behövs fler utbildningar, bättre innovationsprocesser och mer riskkapital.