Vissa affärsidéer håller. Andra inte. Om idéen har potential eller inte är precis det som Startupprogrammet hjälper deltagarna att ta reda på.
Vissa affärsidéer håller. Andra inte. Om idéen har potential eller inte är precis det som Startupprogrammet hjälper deltagarna att ta reda på.

Pepp och depp för Startupprogrammets deltagare

Vissa affärsidéer håller. Andra inte. Deltagarna i vårens startupprogram är så här på slutet flera steg närmre att veta vilket som gäller för dem.

Med bara en kort tid kvar till Startupprogrammets stora final, pitchtävlingen Demo Day den 29 maj, träffades deltagarna för en sista gemensam träff med affärsutvecklarna. Dags att känna de nya entreprenörerna på pulsen. Hur går det för dem? Kommer deras affärsidé att lyfta? Vissa deltagare har under våren kommit fram till att deras idé inte håller eller att de inte har tiden som krävs för att göra jobbet, vilket också är ett framsteg. Andra har luft under vingarna.

Svårt få tiden räcka till

Några som har svårt att få tiden att räcka till är Jeanette Kjellberg och Maria Jaremalm från startupbolaget SolarScaling som tillverkar applikationer för tunnfilmssolceller. Senaste veckorna har de blivit beviljade medel från Energimyndigheten för solcellstester, träffat två stora kunder som båda är entusiastiska över deras produkter, kommit i kontakt med möjliga finansiärer plus börjat titta på avtalsfrågor med stöd från en affärsjurist och en IP-strateg från Innovationskontoret vid Umeå Universitet Holding.

Från depp till pepp

Stylisten Alex Prowse, vars affärsidé är en digital plattform för att hitta rätt personer inom de kreativa näringarna, har sedan senaste träffen också haft mycket att göra. Hon har inte mindre än fem träffar inbokade med möjliga programmerare som kan hjälpa henne att utveckla plattformen, men hon har också fått en rejäl smocka sedan sist. Hon har fått veta att en annan person i södra Sverige fått uppmärksamhet i media för en affärsidé lik hennes egen.

– När jag fick veta det blev jag helt nedslagen i typ två dagar, men jag berättade det faktiskt inte för någon. Det kändes som ett stort misslyckande, som att jag inte jobbat snabbt nog för att hinna först. Det kändes som att allt jag kämpat och arbetat för var förstört, säger hon.

Alex Prowse berättar för gruppen att vändningen kom när hennes kollega i teamet förklarade att en möjlig konkurrent inte nödvändigtvis är något negativt. Att det kanske snarare tyder på att deras idé är bra och att det finns ett behov på marknaden.

– Då gick jag från depp till pepp. Jag tänkte att det handlar om att bygga den bästa produkten och att det förmodligen fanns utrymme för varianter av produkten på marknaden. Och vadå, alla går på smällar ibland och gör du det så sätt en gräns för hur länge du ska deppa och kom igen. Det handlar så mycket om att ta den där energin och omvandla den till driv.

Den 29 maj pitchtävlar alla deltagarna i vårens omgång av Startupprogrammet på eventet Demo Day på Allstar i Umeå. I prispotten finns fina stipendier från Nordea. Anmäl dig innan biljetterna tar slut.

Sök Startupprogrammet hösten 2018

Nu öppnar vi upp för ansökningar till Startupprogrammet hösten 2018! Har du en innovativ affärsidé som du vill ha hjälp att utveckla – tveka inte, sök. Den ansökan kan bli startskottet på din oraka entreprenörsresa.