Oskar Wahlström, startupentreprenör och spelutvecklare från Umeå, är mycket nöjd över att vara två dagar på Slush i Finland.
Oskar Wahlström, startupentreprenör och spelutvecklare från Umeå, är mycket nöjd över att vara två dagar på Slush i Finland.

Peppad på världens största startup-mässa

Oskar Wahlström, spelutvecklare från Umeå, hämtar pepp och energi från världens största mässa för startupentreprenörer. En riktig vitamininjektion, kallar han det.

Oskar Wahlström, spelutvecklare från Umeå, trivs som fisken i vattnet när han registrerar sig tillsammans med 3 100 andra startup-bolag på Slush i Finland, världens största startupkonferens dit 20 000 deltagare kommit.

Det regnar i Helsingfors och asfalten blänker mörk och blöt runt hela staden. Men ingen bekymrar sig, åtminstone verkar inte de stora flockar av entreprenörer och investerare som tränger sig fram för att komma in på Slush bry sig. Slush har vuxit från sina knappa 300 deltagare för elva år sedan till de tusentals som idag kommer till Finland från hela världen. Här ska två dagar ägnas åt att låta startupgrundare träffa investerare ett av världens största startupsammanhang.

Oskar Wahlström har landat lite sent med planet från Stockholm så han har bara snabbt kastat in väskan på hotellet för att sedan skynda sig ut till mässområdet där Slush arrangeras.

– Jag är på Slush för att lyssna på föreläsningarna och prata med folk. Vi är en hel grupp från Västerbotten och Österbotten som är här tillsammans, säger Oskar Wahlström när han väl kommer in i halvdunklet inne i mässhallen och tränger sig ner på en stol mitt i mötesområdet.

Oskar Wahlström har startat bolaget Frostspektrum Interactive och resan till Slush är ett avslut på programmet Qvarken Game Industry som han varit med i under ett år. Det är ett samarbete för spelutvecklare i norra Sverige och norra Finland som drivs av bland annat inkubatorn ABI i Skellefteå där Oskar bodde innan han flyttade till Umeå.

Pepp och energi

Slush ger Oskar Wahlström energi och pepp. Att få trängas med så många andra startupentreprenörer i en mässhall, fylld av allra senaste teknik, ger inspiration för att där hemma fortsätta med utvecklingen av det actionspel för PC som Oskar Wahlström snart ska lansera.

Att träffa andra är oerhört viktigt för Oskar Wahlström, vare sig det är på världens största startup-konferens eller på hemmaplan där han är ett startupbolag hos Uminova Innovation.

– Det är viktigt att få träffa andra i branschen för att få en vitamininjektion. Det är superviktigt. Sitter du hemma på kammaren är det lätt att du börjar fråga varför du håller på med det här.

Ingår i Uminova Innovations spelsatsning

Hos Uminova Innovation är han en av flera spelutvecklare som sitter i lokalerna och ingår i den satsning på spelutvecklare som Uminova Innovation drivit fram.

– Vi är tre, fyra bolag som sitter på Uminova Innovation. Vi utbyter idéer och får ett driv genom det.

För Oskar Wahlström har Uminova Innovation blivit en inkörsport till entreprenörskap och att driva ett eget bolag.

– Uminova är någon jag kan vända mig till för att få kontakter. Det saknade jag helt när jag startade, säger Oskar Wahlström.

Affärsutveckling, juridiska frågor, avtal, affärsmodeller och möjligheter att söka finansiering är andra bitar som Oskar Wahlström menar sig ha fått hjälp med.

– Det är perfekt att det finns personer att få hjälp med kring det, säger han innan han måste bryta upp för att försvinna ut i vimlet bland de 20 000 deltagarna på Slush.