InfoTech Umeå och Microsoft Azure
Martin Wiklund, Infotech Umeå, lotsade deltagrna mot molnet och Azure Summit tillsammans med Björn Eriksen, Christer Ljung och Kristofer Liljeblad (ej på bild) från Microsoft.

Peppar studenter inför Programmerings-SM

Företag är med och peppar studenter inför Programmerings-SM. ”Vinner ni så mejla mig eller de andra företagen här, då får ni jobb”, säger Isak Jonsson från Vidispine med ett stort leende.

Lördag 10 oktober avgörs årliga
Programmerings-SM, som samtidigt är Nordiska Mästerskapen i programmering. Datavetare och andra IT-studenter i hela Sverige gör då upp om den prestigefyllda titeln som bästa programmerare.

Umeåstudenter låg under ett antal år alltid långt fram i tävlingen, men placeringarna de senaste åren har inte riktigt varit i topp. Sedan förra året kliver därför företag i Umeå in för att höja statusen på tävlingen och hjälpa studenterna att förbereda sig.

Acino, Cinnober och Codemill träffade igår ett 30-tal studenter som vill vara med i tävlingen. För de lokala företagen är det viktigt att kunna rekrytera kompetent personal, och kan fler lyckas bra i Programmerings-SM så är det ett tecken på att kompetensen bland Umeåstudenterna höjs.

Pepp med tidigare vinnare

För att ge extra pepp har de tre företagen bjudit in Isak Jonsson, teknisk chef på Vidispine i Kista. Isak är tidigare student från datavetenskap vid Umeå universitet och lyckades tillsammans med Ivar Holmqvist och Mårten Strömberg inte bara vinna svenska mästerskapen utan även ta sig vidare från EM ända till världsmästerskapen där de två år i rad kom sexa respektive fyra.

Även om det var i mitten 1990-talet så följer Isak Jonsson fortfarande Programmerings-SM och gav under kvällen en mängd tips till studenterna på vilken strategi de ska använda och uppgifter de kan öva på.

Nu återstår att se hur väl Umeås nuvarande studenter står sig i konkurrensen. Den 10 oktober får vi svaret.

Exempel på uppgifter

Programmerings-SM är en lagtävling. Ett lag består av 3 personer och en dator (tillhandahålles av arrangörerna). Varje lag får 8-12 kluriga problem som de ska lösa så snabbt som möjligt. Det lag som löst flest uppgifter efter 5 timmar vinner.

Se exempel på uppgifter från 2013.