Personalkollen Årets Gasell 2017
Årets Gasell i Västerbotten med en tillväxt på 643 procent under de senaste fyra åren blev Personalkollen. Stor glädje hos vinnarna, här på bild Maria Kareståhl, Magnus Staberg, Robert Asplund, Eric Salerud och Niclas Lundell.

Personalkollen hyllas som Årets Gasell

Personalkollen är Årets Gasell i Västerbotten. Nu får Umeåföretaget tävla i Sverigefinalen den 5 december om titeln hela Sveriges Gasell.

Resan till att bli ett Gasellföretag har bitvis varit tuff för Personalkollen och Niclas Lundell och hans medgrundare Andreas Pelme. Men nu rullar företaget på med stor kraft. De senaste fyra åren har inneburit en tillväxt på 1250 procent.

Så det första Niclas Lundell gör när han intervjuas på scenen är att tacka alla som stöttat företagets idé på vägen.

Personalkollen har i flera år varit ett startup-bolag inom inkubatorn Uminova Innovation, något som Niclas Lundell uppskattar mycket.

– Mycket coachning har vi fått härifrån lokalt, inte minst med säljcoacher, säger han när han tar emot priset från Dagens industri som Årets Gasell i Västerbotten inför flera hundra gäster på kulturhuset Väven i Umeå.

System för personalhantering

Personalkollen har utvecklat ett webbaserat system för personalhantering som underlättar för bland annat restaurang- och hotellbranschen. Systemet innehåller tidrapportering, schemaläggning, ett komplett lönesystem samt ekonomiska verktyg.

– Idén dök upp när jag pratade med en kompis som hade restaurang. Han hade stämpelklocka och schema på väggen, höga personalkostnader och redovisningskostnader, säger Niclas Lundell.

Det är kostnader som nu kan sänkas med programvaran som Personalkollen utvecklat. Nästa steg är att anpassa systemet också för andra branscher, även om det än så länge ligger i framtiden.

– Samtidigt vill vi bemästra den här branschen först och bli väldigt duktiga på den innan vi börjar spreta, förklarar han innan han hälsar till alla medarbetare på plats att det nu blir segerfirande ute på lokal.


En mycket glad Niclas Lundell, vd för Personalkollen, pustar ut efter prisutdelningen.

Sverigefinal väntar

Personalkollen som blev Årets Gasell i Västerbotten går nu vidare till Sverigefinal i Stockholm den 5 december då Årets Supergasell utses, som det mest snabbväxande företaget i Sverige.

Under prisutdelningen i Umeå fick publiken även höra om de entreprenörsresor som gjorts av Grete Tuven och Nils Wikberg, grundare av Bayhill Center i Hemavan, samt Fredrik Wester, vd för spelbolaget Paradox Interactive, som har huvudkontor i Stockholm och ett 20-tal utvecklare i sin spelstudio i Umeå.

Fakta om Gaselltävlingen
Gaselltävlingen uppmärksammar de snabbast växande företagen i varje län.

En Gasell har:

  • En omsättning som överstiger 10 Mkr
  • Minst tio anställda
  • Minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret i undersökningsperioden
  • Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren
  • Ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt
  • I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner
  • Sunda finanser

För att utses till Gasell måste företaget uppfylla alla dessa kriterier. Men utöver dessa kriterier görs även en helhetsbedömning av bolaget och ytterligare parametrar vägs in som visar på sund verksamhet. Gasellundersökningen utgår alltid från företagets fyra senaste årsredovisningar.