Hanna Outakoski i Second Life
Hanna Outakoski, är en av Umeå universitets språklärare som ska pröva undervisa i språk i virtuella miljöer med hjälp av avatarer. En avatar i Second Life syns till höger.

Plugga språk i virtuella världar

Nya former för språkinlärning ska prövas när studenter och lärare vid Umeå universitet möts med sina avatarer i virtuella miljöer som Second Life.

– När nätkurserna nu inte har fysiska träffar måste vi hitta nya sätt att undervisa, säger Hanna Outakoski, en av de fyra språklärare som står bakom idén till en skräddarsydd virtuell miljö för språkinlärning. Vi kommer i stället att träffas i en virtuell värld för att öva muntligt med våra studenter.

Finska, spanska och nordsamiska

Teamet består av fyra språklärare vid institutionen för språkstudier. De undervisar själva i finska, spanska och nordsamiska och utforskar nu möjligheterna att använda den virtuella världen Second Life för att undervisa på sina nybörjarkurser.

– Den här metoden kräver lite mer när det gäller teknisk utrustning och internetuppkoppling, men möjligheterna är enorma, förklarar Hanna Outakoski. Studenterna kan höra varandra i realtid när de spelar rollspel och dessutom se det hela som en animerad film eller tv-spel, där alla har en egen rollfigur.

Virtuell arena för språkstudier

De första kurserna i Second Life beräknas kunna ges till hösten. Först ska det produceras övningsmaterial anpassat till Second Life och de olika språkämnenas behov, och metoden ska optimeras så att inte alltför mycket tekniska resurser behövs. De nuvarande nybörjarstudenterna deltar i pilotövningar i Second Life på frivillig basis och har alltså en viktig roll i utvecklingen av de kommande kurserna. Sist men inte minst ska det byggas en virtuell arena för språkstudier vid Umeå universitet, en inspirerande mötesplats med scener för olika typer av övningar. En nätarkitekt ska under våren bygga ett "Språkens hus" i Second Life.

– Det ska ha en scen för möten med läraren, en för rollspel där studenterna kan öva konversationer med eller utan manus, och en för ordkunskaper och teman. Bara för att man väljer att läsa via nätet ska man inte få sämre språkkunskaper.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 27 januari, 2010Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

27 januari, 2010