Oskar Jonsson och Andreas Vidman ser fram mot en internationell marknad för deras företag Prediktera.
Oskar Jonsson och Andreas Vidman ser fram mot en internationell marknad för deras företag Prediktera.

Prediktera siktar internationellt

Är det skal kvar i nötpåsen? Vilka egenskaper har osten? Predikteras avancerade teknik för bildanalys ska nu nå internationell marknad.

Med avancerad mjukvara för bildbehandling kan startup-företaget Prediktera bestämma innehållet och kvalitet i allt från läkemedel och livsmedel till jordbruksprodukter.

Nu väntar en internationell marknad för bolaget från Umeå.

– Vi har som mål att dubblera försäljningen under 2018 av våra två mjukvaror Breeze och Evince, säger Andreas Vidman, vd på Prediktera.

Redan har Prediktera tagit hem internationella affärer. Nyligen såldes flera licenser till ett universitet i Sydafrika.

– Det var en bra affär för oss på ett totalt värde av ca 300 000 kronor, säger Andreas.

– Dessutom är det en bra referenskund som ligger långt fram inom detta område. De jobbar med analyser av livsmedel i nära samarbete med industrin, förklarar Oskar Jonsson, forsknings- och utvecklingschef på Prediktera.

Utöver kunden i Sydafrika har Prediktera de senaste månaderna också sålt sin lösning till stora läkemedelsföretag i USA och Europa. Ett belgiskt företag som arbetar med livsmedel är också ny kund liksom Mälardalens högskola.

Det här är en marknad som växer mycket snabbt och området har haft en närmast revolutionerande utveckling.

– Vi ligger helt rätt i tiden. Applikationer som förut kunde ta dagar att ta fram kan vi nu med vår mjukvara lösa på fem, tio minuter, säger Oskar Jonsson.

Predikteras mjukvarulösningar Breeze och Evince används tillsammans med särskilda kameror för hyperspektral bildanalys. Genom att placera kameran över en produktionslinje eller ett transportband går det att snabbt avläsa kvalitet och egenskaper i de material eller produkter som passerar under kameran.

– Med vår snabba lösning gör vi det möjligt att få ut kemisk information från alla produkter i produktionsflödet istället för att som tidigare enbart ta stickprov, säger Oskar Jonsson.