Hi5 Årets affär
Till vänster Niklas Tiger och Daniel Coquard från Hi5 med priset Årets affär. På bilden tillsammans med Fredrik Björklund och Jon Alsterberg, båda från Dell.

Prisas för affär med datacenter

Umeåföretaget Hi5 har vunnit utmärkelsen Årets affär för uppdraget att leverera servrar till ett storskaligt datacenterbygge i Luleå. Utmärkelsen delas ut av svenska Dell.

Dells utmärkelse Årets affär går till
Umeåföretaget Hi5
för det prestigefulla uppdraget att leverera servrar till ett storskaligt datacenterbygge i Luleå. Det är världens första datacenter för forskning och innovation på öppen mätdata inom big data och molnmjukvara, IT-utrustning, automation, och kyl- och kraftutrustning.

– Det var en otroligt rolig affär att vinna, både utifrån vad det ska användas till och med tanke på storleken av affären, säger Niklas Tiger, VD för Hi5.

– Det är en enorm datakraft som vi levererar till det här datacentret, bara längden på allt kablage vi installerat är kilometervis, fortsätter han. 

De första 10 racken kommer att innehålla 152 Dell PowerEdge R730xd servrar med totalt 3600 kärnor, 40 TB primärminne och upp till 7 petabytes av lagring.

– Omfattningen är imponerande, men det är också roligt med det förtroende vi fått från slutkunden och att vi får var med på deras resa, kommenterar Jon Alsterberg, Dell.

Datacentret i Luleå byggs av SICS Swedish ICT, i samarbete med Luleå tekniska universitet. Syftet är att stödja alla universitet och industriföretag i Sverige med en experimentell miljö för forskning, innovation och demonstration av infrastruktur och IT-produkter för datacenteranläggningar.

Text och foto: Mikael Hansson