Umejug
Mattias Karlsson, från King och JFokus-general, och Klara Ward, Oracle, var föreläsare under jubileumskvällen. På bilden tillsammans med Umejugs Mattias Sällström och Jonas Andersson.

Utvecklare firar fem år med Umeå Java User Group

Umeå Java User Group fyller fem år. Nätverket är en av grunderna till att kunskap och kompetens kring programmering i Umeå ökat under de senaste åren.

UmeJug, Umeå Java User Group, är en öppen grupp för alla som är intresserade av java och angränsande ämnen. Deltagarna träffas en gång i månaden för att byta erfarenheter kring programmering och utveckla sin kompetens, och flera gånger har världsledande utvecklare funnits med som föreläsare, antingen fysiskt på plats eller via Google Hangout eller Skype.

Seniora utvecklare, it-arkitekter, projektledare, testare, scrum masters och många andra från digitala företag och it-bolag kommer till träffarna för att lära sig mer. Nu har Umejug firat fem år, ett jubileum som hölls i företaget Cinnobers lokaler, med föreläsarna Mattias Karlsson från King och Klara Ward, Oracle.

En milstolpe

– Det var en mycket lyckad kväll. Bra föreläsningar, mycket folk, rolig stämning. En kul milstolpe med fem år. Det känns som att vi är etablerade, säger Jonas Andersson, en av de drivande bakom Umejug.

Umeå Java User Group har betytt mycket för kompetensutveckling och för att programmerare och utvecklare från olika företag ska få möjlighet att lära känna varandra. På utskickslistan finns 165 personer, ett 40-tal var med och firade femårsjubileet.

Umejug
När Umejug firade 5-årsjubileum fanns Christina Skaskiw, Mikael Edlund, Björn Palmqvist och Markus Örebrand med i firandet tillsammans med övriga deltagare.    

Domändriven design

Domändriven design är ett av de konkreta områden som Umejug jobbat med genom åren.

– När Patrik Fredriksson var här 2011 fick han möjlighet att hålla kurser om domändriven design. Umeå har sedan dess mycket stor kompetens kring domändriven design, berättar Mattias Sällström, en annan av drivkrafterna bakom Umejug.

Kurserna i domändriven design var något som it-enheten ITS vid Umeå universitet beställde och Umejug har följt upp med arrangemang kring området.

– Med Umejug har vi som utvecklare fått ett forum där vi kan träffa andra som gör likadana saker, det blir roligare då och man får flera influenser, säger Jonas Andersson.

– Man ska inte förringa nätverkandet, att man ser vilka som jobbar i branschen och att man lär känna dem, fyller Mattias Sällström i med.

– Man får också en känsla för vad andra gör, det hjälper fler att göra rätt saker och brinna lite mer för sin kompetens, säger Jonas Andersson.

Exempel på träffar hus Umejug

InfoTech Umeå har genom åren följt många av de programmeringskvällar som Umeå Java User Group har arrangerat. Här nedan är några av artiklarna.

Legohack roar utvecklare
Legorobotar blir man aldrig för gammal för! Särskilt inte när det går att programmera dem. Det märktes när Umeå Java User Group bjöd in till lärorik och rolig programmeringskväll för nyfikna utvecklare.

Javaevangelist leder workshop
Arun Gupta, java-evangelist från Oracle, har än en gång lockats till en workshop med UmeJug. Resultatet av mötet blev en kunnig djupdykning i Java EE 7 för de dryga 25 programmerare som ville lära mer av den respekterade utvecklaren från San Fransisco.

Inspireras av världsledande utvecklare på Jfokus
Sveriges största javakonferens Jfokus är utsåld. Mer än 1 500 deltagare trängs för att lyssna på några av världens främsta inom java. Flera av medlemmarna i Umeå java User Group finns också på plats.

– Man får bra spaning på vilket håll världen rör sig mot, säger Markus Backman, Swedbank IT, i en paus mellan några föredrag om webb och mobil utveckling.

Programmering på distans
Den ene sitter i Umeå, den andre i Oslo, men trots det fysiska avståndet programmerar de tillsammans direkt över internet. När deltagarna i Umejug möts en kväll får de lära sig mer om virtual pairing.