NTI-elever hos Acino
Timmy Åsander och Dan Örjestad är blivande gymnasieingenjörer på praktik hos Acino. Bakom syns Alexander Lindström och Karl Lindmark, handledare på Acino.

Programmering lockar teknikelever till IT-företag

Med praktik på lokala IT-företag ska elever från NTI-gymnasiet i Umeå snabbare kunna få kompetens som gymnasieingenjörer inom i IT-branschen.

Acino, Dohi och Norrland IT är tre av IT-företagen i Umeå som i år tar emot elever från NTI-gymnasiet. Eleverna går på ett valbart fjärde år på teknikprogrammet där hela 50 procent av det tiden utgörs av praktik ute hos företagen.

– Min förhoppning är att de snabbt kommer in i vårt flöde och känner sig hemma i vår miljö. Efter avslutad praktik hos oss hoppas jag att de känner sig stärkta i sin kompetens, i sin tro på sig själva och i sitt val att jobba inom IT-branschen. Jag är övertygad om att våra praktikanter kommer bli en stor tillgång för oss, säger Karl Lindmark, utvecklare på Acino.

– Jag hoppas få lära mig det som man gör på ett sådant här företag. Jag kom in på en linje på universitetet, men jag ville hellre gå ett år med praktik och då kan jag kanske gå universitetet senare, säger Timmy Åsander som tillsammans med Dan Örjestad gör sin praktik på Acino.

– Det känns verkligen som att vi får lära oss sådant man behöver när man kommer ut. Jag tror att programmering är något som jag vill jobba med, säger Dan Örjestad.

Framtida kollegor

Även företaget Dohi Agency ser fram emot att jobba tillsammans med NTI-eleverna.

– Vi förväntar oss att träffa unga, peppade framtida utvecklare. Vi kommer handleda eleverna genom hela utvecklingsprocessen kring en digital produkt – från idéskapande, till marknadsundersökningar, till design och utveckling ända till att leverera och marknadsföra en produkt, säger Richard Lindberg, regionchef i Umeå på Dohi Agency.

– Det är kul att kunna bidra till att forma våra framtida kollegor. De är unga och har en annan syn på världen, genom det kan vi också lära oss om framtiden, säger han.

Också på Norrland IT ser man fram emot att praktikanterna nu anländer.

– Våra förväntningar är att de kommer till oss med en nyfikenhet och ett intresse att skaffa sig nya erfarenheter. Vi hoppas kunna ge praktikanterna en uppfattning om hur arbetslivet ser ut för en utvecklare och att de kommer vilja jobba i branschen efter utbildningen, säger Håkan Ottosson, vd på Norrland IT.

Ligger rätt i tiden

Sarah Stridfeldt är rektor på NTI-gymnasiet och hon ser fram emot att följa T4-elevernas utveckling och framfart under året.

– Vi vet att vi utvecklar kompetenser som det finns en stor efterfrågan på från företagen i Umeå så det känns som att vi ligger helt rätt i tiden. Det här är ett sätt att bygga broar mellan gymnasiet och branschen. Det ska verkligen bli roligt att följa dessa elever, säger Sarah Stridfeldt.

Stor efterfrågan på IT-kompetens

En kompetenskartläggning av IT-branschen som Umeå kommun har gjort tillsammans med Infotech Umeå, visar att det kan komma att anställas hela 1 150 personer i Umeå under tre år. Kartläggningen visar också att 48 procent av branschen har anställt programmerare och utvecklare under de senaste tre åren och ytterligare 35 procent har fortfarande behov av denna kompetens idag.

Text och foto: Mikael Hansson