Mattias Högdahl och Fredrik Klintebäck är IT-veteranerna som var med och startade Pure IT:s kontor i Umeå. Till höger i bild syns Philip Möjbro som lämnat Stockholm för att istället börja arbeta i Umeå.
Mattias Högdahl och Fredrik Klintebäck är IT-veteranerna som var med och startade Pure IT:s kontor i Umeå. Till höger i bild syns Philip Möjbro som lämnat Stockholm för att istället börja arbeta i Umeå.

Pure IT fördubblar antalet anställda

På två år har Pure IT i Umeå fördubblats. Sex medarbetare har blivit 13, och siktet är satt till 18 inom ett år.

– Ja, nästa år är det inte omöjligt att vi är 18 här på kontoret, säger Fredrik Klintebäck på Pure IT i Umeå.

Tillsammans med Mattias Högdahl startade han kontoret i Umeå 2015. Då var det Pure IT:s första etablering utanför Stockholm. Idag finns även kontor i Helsingborg och Malmö och hela koncernen har vuxit till drygt 60 anställda.

– Vi följer vår gameplan, vi växer i den takt vi hittar rätt folk vi vill jobba med, främst är det seniora konsulter, säger Mattias Högdahl.

– Det ser också bra ut framöver. Senaste månaden har vi fått in ett tiotal spontanansökningar, både från sådana som kan tänka sig att flytta upp från Stockholm, och från personer som redan finns här i stan, berättar Mattias Högdahl.

Nervös början blev väletablerat kontor

Pure IT kan idag ses som ett väletablerat lokalt kontor i Umeå, även om båda håller med om att det sommaren 2015 var lite nervöst att öppna portarna. Fredrik Klintebäck kom då från Sogeti där han varit i tio år och Mattias Högdahl hade bakom sig en karriär inom Ålö, Swedbank IT, Erisoft och Ericsson.

– Visst var det lite läskigt och nervöst, erkänner Fredrik Klintebäck.

– Men det var skönt att göra det tillsammans med Pure, istället för att starta helt på egen hand, säger Mattias Högdahl.

– Det som var svårt från början var att träffa rätt, att få in folk som passade. Att ta in någon och tajma med ett rätt uppdrag, det är inte alltid lätt, säger Mattias Högdahl.

– Men vi har lyckats bra och idag lyfter vi även in uppdrag från Stockholm. Vi kan visa att det funkar bra att jobba på distans med företag utanför Umeå, fortsätter Mattias Högdahl.

Nya ramavtal

De flesta kunderna för Pure IT:s kontor i Umeå finns dock i regionen. Alldeles nyligen skrevs ett ramavtal på med ITS vid Umeå universitet. Skatteverket, Norra skogsägarna, Specialpedagogiska skolmyndigheten samt bank och försäkring är andra kunder.

När utvecklarkonferensen Umedev arrangerades i Umeå var Pure IT också en av sponsorerna och en av medarbetarna, Henry Jatko, deltog i en av konferensens presentationer.

– Vi vill engagera oss i att få Umeå att växa. Det finns bra kompetens här och vi bidrar gärna till att fler kan flytta hit och att även fler uppdrag kommer hit, konstaterar Mattias Högdahl.