Råvarubörsen i Dubai väljer Cinnober

Råvarubörsen i Dubai väljer svenska Cinnober för att uppgradera börsens systemlösningar. Cinnober är bolaget som tog över Nomuras utvecklingsstab i Umeå tidigare i år.

– Vi byter teknologi och det här är en stor milstolpe i utvecklingen av vår marknadsplats, sa Ahmed Bin Sulayem, styrelseordförande för råvarubörsen Dubai Gold & Commodities Exchange (DGCX) vid ett formellt avtalsundertecknande i centrala London.

– Våra nya systemlösningar kommer att ge oss det allra senaste inom innovativ börsteknologi och stora möjligheter att skapa regionens mest avancerade derivatbörs och bredda vårt produktutbud.

Cinnober är något av en svensk exportsuccé. Bolaget är noterat på Alternativa Aktiemarknaden och har sedan slutet av 90-talet byggt upp en framgångsrik verksamhet som global leverantör av börs- och clearingteknologi, utifrån sitt kontor i centrala Stockholm.

Tidigare i maj 2012 köpte Cinnober japanska Nomuras svenska utvecklingsbolag för applikationer och plattformar inom främst aktiehandel. I och med detta räddades 40 arbetsplatser i Umeå och Cinnober har därmed för första gången två kontor med sammanlagt över 220 medarbetare.

Förvärvet i Umeå innebär för Cinnobers del en förbättrad utvecklingskapacitet, men framför allt förstärkt kompetens inom lösningar riktade till investmentbanker och mäklarfirmor. Affären är även en naturlig utveckling i bolagets aggressiva tillväxtstrategi, som syftar till att öka försäljningen med en breddad produktportfölj.

Bland kunderna återfinns stora giganter i Nordamerika och Västeuropa, såsom Chicago Board Options Exchange, Deutsche Börse, London Metal Exchange och NYSE Liffe. Under det senaste året har bolaget även breddat sin internationella verksamhet. Främst genom storaffärer på tillväxtmarknader med aktörer som brasilianska jätten BM&FBOVESPA, thailändska SET (Stock Exchange of Thailand) samt i arabvärlden genom Qatar Exchange och nu råvarubörsen i Dubai.