COS
COS Systems, ett av många nystartade bolag.

Rekordår för nya företag

Aldrig tidigare har så många nya bolag startas med hjälp av Uminova Innovation som i år. Under 2011 fördubblades dessutom de nödvändiga riskkapitalinvesteringarna i företag kopplade till Uminova Innovation.

Umeå kokar just nu och framtiden är ljus. Aldrig tidigare har så många företag kopplade till Uminova Innovation startats, bildat aktiebolag och avknoppats som nu. 2011 var det första hela året med den nya aktiekapitalsatsen 50 000 kr och det märks i statistiken över nya bolag hos Uminova Innovation. Bland avknoppningarna märks bland annat IT-bolag som Tempus, Personalkollen, COS systems samt life science-bolag som MD Biomedical, Embody och Brain Stimulation.

Stark tillväxt

– 2011 har varit ett jättebra år för it-branschen i Västerbotten, och därmed även för InfoTech Umeå! Vi har under året hjälpt 14 nya it-bolag som startat igång och vi har också jobbat hårt för att hjälpa företagen i branschen att växa, både de nystartade och de befintliga, säger Martin Wiklund, ansvarig för InfoTech Umeå, som är en av de satsningar som Uminova Innovation driver.

Martin Wiklund betonar att just tillväxten, att dom allra flesta företagen växer och snarare har utmaningar i att hitta kompetens att rekrytera, är det som känns mest spännande och lovande för framtiden.

– En höjdpunkt under året var så klart Umeågalan där it-bolagen tog storslam med fem tunga priser, och en annan var rekryteringseventet i Stockholm som väckte uppmärksamhet både lokalt och nationellt, men som även förstärkte känslan av att samarbetsklimatet företagen emellan har utvecklats, fortsätter Martin Wiklund.

Testar driva företag

Att testa på att driva företag i skarpt läge och jobba som ”sommarentreprenör” via Uminova Innovation tog också nya höjder under 2011. Med en egen affärscoach, praktisk utbildning och uppdrag för företag i regionen kunde 27 personer testa på eget företagande under sommaren 2011. För första gången skedde även ett samarbete med Design Västerbotten och projektet Designverkstad.

– Alla dessa rekord är ett bevis på att det finns massor av kreativa och drivna entreprenörer i Umeå. Vi behöver göra allt vi kan för att stötta dem så att Umeå växer ännu mer, säger Maria Olofsson, affärscoach.

Fördubbling av nödvändigt riskkapital under 2011

Under 2011 ökade dessutom riskkapitalinvesteringarna i företag kopplade till Uminova Innovation markant, vilket inneburit en fördubbling mot 2010. Studier visar att riskkapital i ett företags tidiga skeden är viktigt för att utvecklingen ska gå snabbare. Bland företagen kopplade till Uminova Innovation som fått riskkapital under året märks bland andra Umecrine, Likvor och UmBio.