Jfokus
Några av Umeådeltagarna som är på plats på Jfokus 2016. Från vänster Thomas Hämälä, Sogeti, Robert Olsson, Pure IT, Sven Hedqvist, ITS vid Umeå universitet, Johan Bucht, ITS, Johan Ekblad, Omegapoint, Jon Larsson, ITS, Jonas Paro, Sogeti, Linda Delavaux, Sogeti, Håkan Fransson, ITS, Björn Nyberg, Omegapoint, Magnus Uddstål, Knowit, Monika Willman, ITS, Mattias Jansson, ITS, Anna Lundgren, ITS, Jonas Karlsson ITS, och Mattias Sällström, Omegapoint. Längst fram i mitten Mattias Karlsson, huvudarrangör för Jfokus.

Rekordmånga från Umeå på stor Javakonferens

Rekordmånga utvecklare är med från Umeå när Sveriges största konferens för Javautvecklare, Jfokus, samlar närmare 1700 deltagare från hela Sverige.

Sveriges största konferens för Javautvecklare,
Jfokus, samlar närmare 1700 deltagare från hela Sverige. Konferensen pågår under flera dagar i Stockholm Waterfront Conference och är slutsåld sedan länge.

Från Umeå kommer ett helt gäng utvecklare från flera olika företag, enligt uppgift är det rekordmånga som deltar i år.

De som kommer får lyssna till några av världens främsta utvecklare. I år inleds konferensen av Brian Goetz, Java-chefsarkitekt på Oracle och flitig talare på de största konferenserna runt om i världen. Sammanlagt är det närmare 100 föreläsare och ett stort antal pass med mer handgripliga djupdykningar i olika områden.

Jfokus
Robert Olsson, Pure IT, och Mattias Sällström, Omegapoint, möter Mattias Karlsson, huvudarrangör för Jfokus (till höger) och ger Infotech Umeå en snabb utvärdering av konferensen.

I vimlet bland alla utvecklare får Infotech Umeå tillfälle till att tussa samman huvudarrangören Mattias Karlsson med några av deltagarna från Umeå. Mattias Karlsson är väl bekant med utvecklarläget i Umeå och har själv deltagit som föreläsare hos UmeJug, Umeå Java User Group.

Tillsammans med Umeåborna Mattias Sällström, Omegapoint, och Robert Olsson, Pure IT, ger han en snabb utvärdering av den pågående konferensen.

– Vi har bra utbildning och föreläsningar här. Det kommer folk från hela landet och även från andra länder. Vi har omkring 100 från Finland här, säger Mattias Karlsson.

Hög kvalitet och familjärt

Robert Olsson har varit med flera år på Jfokus och är imponerad över den höga kvaliteten samtidigt som konferensen känns familjär.

– Jag är här för att det är Sveriges bästa utvecklarkonferens. Jag jämför med JavaOne. De är samma talare här, det är samma nivå, samtidigt är det intimare och lätt att gå mellan olika sektioner, säger Robert Olsson, Pure IT.

– Det blir väldigt socialt här. Det är absolut en av anledningarna att åka hit, förutom då kompetensutvecklingen, håller Mattias Sällström med om.

Arrangören Mattias Karlsson intygar att ett mål med Jfokus är att det ska kännas nära, trots att 1 700 utvecklare finns på plats.

– En av sakerna som jag verkligen vill med Jfokus är att få det familjärt och nära. Det enda är att det är lite tråkigt att det är slutsålt, vilket innebär att några som ville komma hit inte kan, säger Mattias Karlsson.

Bra mix

Blandningen av stora föreläsningar och mindre workshops är något som många deltagare uppskattar.

– Jag tyckte första dagen var bra då vi hade en tutorialdag med tretimmarspass. Där kommer du ner på ett annat djup än vad du gör på föreläsningarna, säger Mattias Sällström.

– Det är också kul att höra ”krigshistorierna” om microservices. De som börjat testa och kan se vilka problem man kan få, fortsätter Mattias Sällström.

– Jättebra mix mellan javascript, frontend och backend med handfasta tips, säger Robert Olsson.

– Det är också några sessioner kring Internet of Things som är spännande, rekommenderar Mattias Karlsson.

Jonas Andersson
Jonas Andersson är en av veteranerna på Jfokus. "Ett gyllene tillfälle att få koll på teknologier", säger Jonas Andersson.

Lite senare träffar Infotech Umeå Jonas Andersson som också är en av Umeåveteranerna på Jfokus. Han är lite osäker på hur många gånger han varit med, men efter en stunds räknande kommer han fram till att det kan vara upp mot sju gånger. Liksom Mattias, Mattias och Robert har han därför ett perspektiv över hur åren med Jfokus utvecklats.

– Inom Javacommunityt är det största som hände när lambdas kom. Funktionell programmering pluggade vi på 90-talet men det har aldrig riktigt slagit igenom i Java-världen. Men funktionell programmering har idag blivit mycket mer mainstream.

– Det är också intressant att se att domändriven design som kom 2000 jackar ihop så bra med microservices som alla pratar om just nu, också på den här konferensen.

– Javascriptsidan har också idag mer logik på klientsidan. Det man förut gjorde på backend gör man nu mycket mer på frontend.

– Att vara här ger ett gyllene tillfälle att få koll på teknologier för att avgöra vad som är värt att satsa på när man tar arkitektuella beslut, sammanfattar Jonas Andersson.

Text och foto: Mikael Hansson