Vinnare i Venture Cups idétävling.
Kalle Forsman, András Gorzsás, Meiju Vartiainen, Randy Cottin, Zacharias Tjäder är alla tidigare vinnare i Venture Cups idétävling.

Rekordstort antal affärsidéer

Affärsidétävlingen Venture Cup IDEA slår rekord. I norra regionen har 32 procent fler idéer lämnats in. Nu ska årets vinnare koras.

Förutom ett nationellt rekord på över 370 inlämnade idéer i Venture Cup IDEA har antalet ökat med 32 procent i region nord jämfört med föregående år. Fem tävlingsbidrag från nord kommer stå som vinnare och platsa på Venture Cups Topp20-lista 2019 över Sveriges bästa affärsidéer. Vilka det är avslöjas den 11 december.

Venture Cup IDEA är tävlingen för entreprenörer med färska oprövade affärsidéer, och i vanlig ordning har det varit ett stort intresse för tävlingen. Rekordet på antal inlämnade idéer är ett kvitto på mängden idébärare som finns och som förstår vikten av att testa dem.

– Vi ser en spridning av idéer från hela regionen som sträcker sig från Sundsvall upp till Kiruna vilket känns fantastiskt roligt. Kvalitén är hög så det blir spännande att följa juryns arbete med att granska och utse en lista över de Topp20 bästa idéerna i Sverige, säger Cathrin Sandström, regionansvarig i Nord.

Juryn kommer att ta fram en lista över de 20 bästa idéerna i hela Sverige, varav fem ska komma från norra regionen. Vilka som blir vinnare i region nord avslöjas den 11 december vid ett arrangemang i Luleå.

Idéer från startupprogram

Genom åren har många entreprenörer som gått Uminova Innovations Startupprogram funnits med bland vinnarna. 2016 var exempelvis Meiju Vartiainen en av vinnarna och det har fortsatt gått bra för hennes affärsidé Mowida (som då gick under namnet Tak över huvudet). I november 2019 vann hon tillsammans med sitt team exempelvis priset Årets unga företagare på Umeågalan.

I samband med att Meiju Vartiainen tog emot priset av Venture Cup i december 2016 sade hon:

– Det är jättekul att få veta att andra också gillar min idé. Så att man inte jobbar med något som ingen vill ha. Det är likadant som med Uminova Innovations Startupprogram där jag också varit. Det är sammanhang där idén kan bli bekräftad och jag får feedback, sade Meiju Vartiainen.

Syftet med Venture Cups Topp20-evenemang är att föra samman nyblivna entreprenörer med intressenter inom olika grenar av entreprenörskap för att med hjälp av rätt nätverk och rådgivning kunna ta nästa steg i sitt företagande. Det är kostnadsfritt och alla med intresse är välkomna men det finns ett begränsat antal platser.

Läs mer om Topp20 i Luleå.